Russen geven drie ton voor renovatie Ereveld

De Russische regering heeft 300.000 euro beschikbaar gesteld voor het Sovjet Ereveld in Leusden. Het geld is bedoeld om de komende drie jaar alle 865 grafstenen op de oorlogsbegraafplaats te vervangen.

“Deze graven zijn tastbare en symbolische herinneringen aan onze turbulente geschiedenis”, zegt Aleksandr Sjoelgin, ambassadeur van Rusland in Nederland. “We mogen de 865 dappere mannen en vrouwen die op het Sovjet Ereveld begraven liggen nooit vergeten”.

In één keer

Dankzij de bijdrage van de Russische overheid wordt de gewenste grootscheepse renovatie van het Ereveld in één keer realistisch.

“Met deze bijdrage moet het mogelijk zijn de juiste namen op de stenen te krijgen”, voorspelt Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld. “We hopen dat de Nederlandse regering de resterende kosten wil betalen”.

Op de nieuwe grafstenen worden zo veel als mogelijk de juiste en volledige namen, geboortedata en data van overlijden vermeld. De verbeteringen zijn het gevolg van meer dan twintig jaar speurwerk door Reiding. Zijn onderzoek heeft geleid tot een stortvloed aan nieuwe, eerder onbekende gegevens. Zo is van bijna 300 soldaten de identiteit vastgesteld, is van honderden soldaten de volledige naam achterhaald en zijn duizenden geboortedata en data van overlijden bekend geworden.

‘Van zeer groot belang’

Dat onderzoekswerk is ‘van zeer groot belang’, meent ambassadeur Sjoelgin. “De regering van de Russische Federatie beschouwt het levend houden van de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en het oproepen tot vrede als kerntaken. Daarom zorgt de Russische ambassade ervoor dat de oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld goed worden verzorgd en in goede staat worden gehouden”.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, de beheerder van het Ereveld aan de Dodeweg in Leusden. “We zijn blij met de betrokkenheid, de medewerking en de flexibiliteit van de Oorlogsgravenstichting”, aldus Reiding. “We hebben er alle vertrouwen in dat we deze klus gezamenlijk gaan klaren”.

Ook de Oorlogsgravenstichting gaat ervan uit dat het Ereveld nu geheel gerenoveerd kan worden. “We zijn blij met deze bijdrage, die het ons mogelijk maakt om, samen met de Stichting Sovjet Ereveld, het ereveld te vernieuwen. Daarmee wordt recht gedaan aan alle gesneuvelden, en aan alle resultaten van jarenlang onderzoek”, is de overtuiging van Theo Vleugels, directeur van de Oorlogsgravenstichting.

Foto: Overzicht van het Ereveld met grafstenen (foto Stichting Sovjet Ereveld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.