RVB gunt Veenhuizen aan erfgoedbeschermers

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vandaag (dinsdag 20 april) bekend gemaakt dat het Ensemble Veenhuizen, de voormalige strafkolonie in Drenthe, is gegund aan een consortium bestaande uit de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi en de Stichting Het Drentse Landschap.

Daarmee komt een eind aan een lange procedure van openbare inschrijving voor de vervreemding van Veenhuizen door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en kan de doorontwikkeling worden opgepakt.

Samen met drie andere Koloniën van Weldadigheid (twee in Nederland en één in België) is Veenhuizen genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Werelderfgoedcomité beslist in juli of de Koloniën van Weldadigheid Werelderfgoed worden.

Ensemble

Toen in 2016 bekend werd dat de Nederlandse overheid het cultuurhistorisch erfgoed diende af te stoten, hebben de NMo, BOEi en Het Drentse Landschap er bij het Rijksvastgoedbedrijf op aangedrongen Veenhuizen als eenheid te behouden.

De expertise van de drie organisaties maakt dat zij naar eigen zeggen bij uitstek geschikt zijn om het Ensemble Veenhuizen te beheren, te restaureren en her te bestemmen.

Voornoemde drie partijen verklaren gezamenlijk ruime ervaring en kennis te hebben als het gaat om efficiënt beheer en onderhoud van monumenten en monumentencomplexen. Ook zeggen ze succesvol te zijn in het op passende manier herbestemmen van monumenten. Daarnaast is het publiek toegankelijk maken en het lokaal verankeren in Veenhuizen een pre om met een dergelijk groot project aan de slag te kunnen gaan.

Omdat indertijd meerdere partijen belangstelling hebben getoond in het Ensemble Veenhuizen (ongeveer 80 gebouwen groot) besloot het RVB tot openbare inschrijving voor het erfgoed. De procedure, begonnen in november 2019, verliep in drie fasen en heeft bijna anderhalf jaar geduurd.

‘Geweldig’

Marlo Reeders, directeur van de Nationale Monumentenorganisatie, is buitengewoon verheugd over de uitkomst.

“Na jaren, waarin wij als consortium samen hebben opgetrokken, is het geweldig om te horen dat het Rijksvastgoedbedrijf onze plannen en toekomstvisie voor Veenhuizen ondersteunt en ons dit bijzondere cultuurhistorische erfgoed gunt”.

‘Nog steeds actueel’

Volgens directeur Arno Boon van BOEi is het belang van het sociaal experiment Veenhuizen en het verhaal dat met het erfgoed verteld wordt, ook in het huidige tijdsgewricht – met de maatschappelijke uitdagingen van nu – nog actueel.

“Het idee is om in Veenhuizen naast een plek voor cultuurtoeristen en natuurliefhebbers, ruimte te maken voor een nieuwe proefkolonie, waar organisaties kunnen landen rond de thema’s duurzaamheid, energietransitie, landbouw, detentie of zorg”.

‘Blij en trots’

“Wij zijn enorm blij en trots dat ons Ensemble Veenhuizen gegund is”, verklaart Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap.

“Als nieuwe eigenaren zullen wij er alles aan doen het cultuurhistorisch erfgoed in Veenhuizen te behouden en te beheren. Ook gaan we snel in gesprek met lokale ondernemers, bewoners en andere stakeholders zodat we gezamenlijk plannen kunnen maken om Veenhuizen een nieuwe toekomst te geven. Wij zullen er alles aan doen om het vertrouwen dat hiermee in ons gesteld wordt waar te maken”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.