Ga naar de inhoud

Saan takelt Gouden Koets over Amsterdam Museum

In het holst van de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 juni is de gerestaureerde Gouden Koets in een houten kist over het dak van het Amsterdam Museum getakeld. Het spectaculaire moment vond ’s nachts plaats omdat de tramlijnen voor de operatie moesten worden stilgelegd.

Alles is volgens het museum goed verlopen; de Gouden Koets is officieel teruggekeerd naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk: Amsterdam. Vanaf vrijdag 18 juni kan publiek het gerestaureerde galarijtuig zelf bekijken. Koning Willem-Alexander opent de expositie.

Spannende klus

Na een opknapbeurt van vijf jaar werd de Gouden Koets midden in de nacht vanuit Den Haag naar ’s lands hoofdstad vervoerd.

De Koninklijke Saan takelde het rijtuig met een hijskraan over het gebouw van het Amsterdam Museum op de binnenplaats. Dat was een spannende gebeurtenis, omdat de koets groot is in omvang en maar liefst 2.800 kilo weegt.

De Gouden Koets pronkt nu in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van het museum alwaar het koninklijke vervoermiddel als middelpunt van een tentoonstelling tot en met 27 februari 2022 voor publiek te zien zal zijn.

Tentoonstelling

Bezoekers kunnen de koets straks dus in alle rust van dichtbij bekijken. In zes zalen rond de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken bovendien een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik.

Ook discussies uit verleden en heden over het iconische voertuig komen aan bod. Onder andere over het paneel Hulde der Koloniën.

Het Amsterdam Museum nodigt belangstellenden ook uit hun kennis, opvattingen en herinneringen rond de Gouden Koets te delen.

Geldschieters

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Blockbusterfonds, De Nederlandsche Bank, het Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds (publicatie), Fonds 21, Gerard van den Tweel, de Van den Tweel Foundation, het Kickstart Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, de Nico Nap Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de gemeente Amsterdam en de BankGiro Loterij.

Foto: Jan-Kees Steenman, Amsterdam Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.