Samenvatting voorlopig ontwerp Tweede Kamer

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft een samenvatting gepresenteerd van het voorlopig ontwerp voor de grootscheepse renovatie van de Tweede Kamer op het Binnenhof in Den Haag.

De zeven gebouwen waarin de Tweede Kamer is gehuisvest, dateren uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Ze verschillen in bouwstijl, monumentale status en kennen hun eigen bijzonderheden.

Zes architectenbureaus vormen samen met de technisch adviseurs, het RVB èn de gebruiker het integrale ontwerpteam voor de renovatie van het complex. Elk architectenbureau neemt een deel voor zijn rekening.

Verbeteringen

De laatste keer dat de Tweede Kamergebouwen zijn opgeknapt, dateert van dertig jaar terug. De afgelopen drie decennia wordt het Binnenhof echter steeds intensiever gebruikt. Er zijn meer vergaderingen en meer bezoekers. Die groei gaat naar verwachting door.

Nu er opnieuw een renovatie op stapel staat, worden technische verbeteringen uitgevoerd. Denk aan ICT en audiovisuele aanpassingen, maar ook aan een betere toegankelijkheid.

Intensiever gebruik maakt verder aanpassingen nodig in de beveiliging. Tot slot wordt de bruikbaarheid van de gebouwen aangepakt. Dat betreft niet alleen de indeling van functies, maar ook het binnenklimaat.

Overigens is de renovatie van het hele complex grotendeels een technische ingreep, al worden ook functionele verbeteringen doorgevoerd, zoals de centrale publieksentree.

Waarden

Het voorlopig ontwerp dat met deze samenvatting wordt gedeeld is opgesteld op basis van belevingswaarde, gebruikswaarde, toekomstwaarde, omgevingswaarde en monumentwaarde.

Aan de hand van deze leidraden zijn de ontwerpteams in overleg aan de slag gegaan. In de brochure staat beschreven hoe zij dat deden samen met de Tweede Kamer en het Rijksvastgoedbedrijf.

Presidium

Het ontwerp is na advisering door de bouwbegeleidingscommissie van de Tweede Kamer, vastgesteld door het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het voorlopig ontwerp wordt verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp met daarin bijvoorbeeld kleur- en materiaalkeuzes.

Foto: Statenhal Tweede Kamer (foto Corné Bastiaansen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.