Samenwerking Paleis Soestdijk en IVN Natuureducatie

Paleis Soestdijk in Baarn gaat een duurzame samenwerking aan met IVN Natuureducatie. Bij wijze van aftrap ontdekken kinderen tijdens de zomeropenstelling van het park hoe de Made by Holland thema’s water, gezondheid, voeding en energie op het landgoed terugkomen. Met een rugzak gevuld met opdrachtenkaart, visnet en loep trekken zij er op uit en maken kennis met de natuur.

Directeur Frans van der Avert van Paleis Soestdijk I Made by Holland is blij met de samenwerking. “IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Deze missie past op het grote landgoed van Paleis Soestdijk en sluit aan op de educatieve ambities van het Made by Holland plan”.

Beleving en informatie

De beleving van het landgoed en informatie over flora en fauna zijn belangrijke onderdelen van de plannen van Paleis Soestdijk I Made by Holland.

In de toekomst wordt het Sportpaviljoen*) een informatiecentrum met uitleg over de geschiedenis, aanleg en flora en fauna van het park en het bos. Het park en het bos worden in de toekomst gerestaureerd op basis van de ontwerpen van de tuinarchitecten Zocher. Daarnaast wordt op het ogenblik een beheerplan voor het landgoed geschreven voor toekomstig onderhoud en borging van de verschillende natuurwaarden.

Bijzondere betekenis

Volgens Petra Schut, regiodirecteur IVN, is het natuurgebied van Paleis Soestdijk van bijzondere betekenis, omdat er onder andere beschermde diersoorten als ringslang, boommarter en ransuil leven.

“IVN Natuureducatie en Paleis Soestdijk kunnen elkaar versterken. Met verschillende activiteiten willen we omwonenden, bezoekers en andere geïnteresseerden de gelegenheid geven de omgeving van het paleis te leren kennen en zo de prachtige natuur te behouden”.

Zomeropenstelling Park

De openstelling van het park geldt voor alle woensdagen en vrijdagen in de maanden juli en augustus. Toegang is uitsluitend mogelijk met een tijdslot ticket. De ticketprijs is 5 euro per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar gratis. Kinderen ontvangen bij entree een IVN rugzak met opdrachtenkaart. De opdrachten variëren van bodem- en waterdiertjes onderzoeken tot het maken van een natuurschilderij.

Wandelen met schaapskudde

Een kudde heideschapen begraast sinds kort het landgoed in het bos om de variëteit in de plantensoorten te bevorderen. Dat past in de ambitie om van Soestdijk het eerste energie- neutrale paleis en een circulair landgoed te maken.

In augustus is het mogelijk met een schaapherder een wandeling te maken met de schaapskudde en wel iedere woensdag en vrijdag. Prijs: 10 euro per persoon. Kinderen tot en met 4 jaar 5 euro. Een en ander inclusief parkbezoek. Tijdslot tickets vooraf reserveren.

Bloemen plukken

Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. De vrijwilligers van de kwekerij van partner Trees for Peace zijn ook verbonden aan IVN Natuureducatie.

De vrijwilligers geven informatie over de rijke historie en uitleg over de fruitbomen en biologische bloemen. Zelf bloemen plukken is ook mogelijk, zolang de voorraad strekt.

De kwekerij is iedere vrijdag en zaterdag open van 10.00 uur tot 13.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren is niet nodig. De kwekerij ligt aan de overzijde van het paleis, bij het Toeristisch Overstappunt.

*) Het Sportpaviljoen en het Speelhuis zijn onderdeel van het Sportpark. Het Sportpaviljoen, tennisbanen en zwembad waren een cadeau ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937. Het nabijgelegen Speelhuis is twee jaar later gebouwd als cadeau ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.