Seinkanon duikt op in fort

Dat menigeen van Heemschut een breder beeld heeft dan dat van hoeder van gebouwd erfgoed, bewijst het verzoek aan de afdeling Noord-Holland om te helpen bij het vinden van een bestemming voor een antiek seinkanon. Bij de familie Riphagen-Kinket in Velsen-Zuid stond het geschut decennia in de tuin, nadat de vader des huizes het uit de Noordzee had opgedoken.

Publiek toegankelijk

Door zijn overlijden kregen de erven het in bezit en die slaagden er niet in een toepasselijke plek te vinden.

Musea hadden dergelijke kanonnen al in hun collectie en particuliere verzamelaars vielen buiten de boot vanwege de wens van de overledene dat het schiettuig op een publiek toegankelijke plaats zou worden tentoongesteld. Het geschut, gegoten bij de firma David Hahnwellers and Sons te New York, heeft mogelijk op een 19e-eeuws stoomschip dienst gedaan.

Met een fors formaat rotje werden met dergelijke kanonnen seinen gegeven, bijvoorbeeld een in de zeevaart erkend noodsignaal of een groet. Dat duikers exemplaren vinden, is geen zeldzaamheid.

Fort aan de Drecht

Na bemiddeling van Heemschut is het kanon ondergebracht in de keelkazemat van Fort aan de Drecht in Uithoorn. Het is daar onderdeel van een expositie over Werelderfgoedmonument de Stelling van Amsterdam.

Al kwam er nooit een granaat uit de bescheiden loop, toch draagt het loodzware schiettuig op zijn affuit bij aan een krijgshaftige sfeer in de kazemat, nu het prijkt op een plek waar eens kanonnen stonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.