Seizoen Halve Maen bulderend van start

Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het nieuwe en laatste seizoen van VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn letterlijk bulderend van start. Op beide dagen is het schip in de haven te zien met tal van activiteiten op het water. Ieder heel uur klinkt er een saluutschot.

In het openingsweekeinde is er zowel op zaterdag als op zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur een maritiem spektakel in de historische haven. Dat begint steeds met het lossen en laden van goederen met een houten sloep. Daarna volgt het aan boord hijsen van de sloep die tijdens de grote reizen in de Gouden Eeuw als bijboot en verkenningsboot diende.

Lang niet meer vertoond

Het vanaf het water optakelen en aan dek zetten van de sloep is een sinds de 17e eeuw niet meer vertoond, zegt coördinator Annemarie Pothaar.

Hoe dat in zijn werk ging vier eeuwen geleden, weet de bemanning van de Halve Maen dankzij tuigage-expert Ron Groenestein. “Hij behoort tot de vijf specialisten in Europa”, aldus Pothaar, “De tuigage is speciaal voor het aan boord hijsen aangepast”.

Bezoektijden

De Halve Maen is het hele betreffende weekeinde actief op het water en daarom zelf niet toegankelijk. Het bezoekerscentrum op de punt van Oostereiland is wel open. Ook loopt er een team door de stad Hoorn om ‘het schip van de Gouden Eeuw’ te promoten.

Vanaf 13 april is de Halve Maen tot en met juni in de weekenden en op feestdagen weer open voor publiek. In de meivakantie is het VOC-museumschip iedere dag toegankelijk, met uitzondering van Koningsdag. In juli en augustus is het vaartuig iedere dag te bezoeken. Voor actuele openingstijden zie www.halvemaenhoorn.nl of volg de Halve Maen op facebook.com/halvemaenhoorn

Meezeilen

Net als voorgaande jaren is het mogelijk op vrijdagavonden mee te zeilen met de Halve Maen. Boeken voor een drie uur durende tocht met soep, broodjes en hapjes en drankjes kan vanaf 3 mei.

Omdat het het laatste jaar is dat de Halve Maen in Hoorn is, verwacht Annemarie Pothaar veel belangstelling voor die vrijdagse zeiltochten. “De Halve Maen is Nederlands enig zeilende 17e-eeuwse replica. Dat blijft een unieke ervaring”. Belangstellenden kunnen via de website een datum kiezen en boeken.