Meteen naar de inhoud

Setareh Noorani Museumtalent 2021

  • 24 januari 2022

Setareh Noorani heeft de Museumtalentprijs 2021 in de wacht gesleept. De uitreiking vond vandaag (maandag 24 januari) plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

De winnares onderscheidt zich volgens de jury door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek.

22 professionals

De jury verklaarde tijdens de uitreiking onder de indruk te zijn van de 22 ‘uitstekende professionals die kandidaat zijn gesteld’ voor de editie 2021 van de Museumtalentprijs.

“Winnares Noorani voert een breed palet projecten uit. Niet alleen bij Het Nieuwe Instituut, maar ook als zelfstandige draagt zij actief bij aan de ontwikkeling van het veld. Zij speelt klakkeloos in op actualiteiten en weet die te verweven met theorie en praktijk”, aldus de jury, die verwacht dat Noorani de komende jaren zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld en de museale sector specifiek.

Architect, onderzoeker

Museumtalent 2021 Setareh Noorani, architect, maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed. Als onderzoeker leidt ze bij Het Nieuwe Instituut sinds twee jaar het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van alternatieve methoden voor het verwerven, classificeren en uitdragen van erfgoed. Daarnaast is Noorani onder andere bezig geweest met het dekoloniseren van de archieven, alsook het betrekken van nieuwe doelgroepen.

De jury: “Haar werk komt voort uit een intrinsieke motivatie om beter te begrijpen hoe de geschiedenis zich heeft gevormd en dit aan het licht te houden en te bevragen. Naast haar werk als onderzoeker is ze fotograaf, spreker en ontwikkelt zij performances”.

Uitreiking en prijs

De uitreiking in het Scheepvaartmuseum vond zowel live als digitaal plaats in aanwezigheid van onder anderen juryvoorzitter Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds.

Noorani ontvangt als Museumtalent een bedrag van 7.000 euro en een kunstwerk van Roosje van Donselaar. Met het geld mag zij haar eigen ontwikkeltraject invullen.

Andere finalisten

De andere twee finalisten zijn Lizanne Gille en Marieke Koppelmans. Beiden kunnen elk 3.000 euro tegemoet zien om zich verder te ontwikkelen.

Gille is werkzaam als junior conservator in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Het museum wil zijn collectie waarderen, registreren, digitaliseren en ontsluiten.

Gille speelt daarbij volgens de jury een cruciale rol door haar kennis en vaardigheden te combineren met een grote gedrevenheid om de vraagstukken binnen het project op te lossen.

Koppelmans, die in een korte tijd is gegroeid van projectleider naar programmamanager, is lid van het managementteam van het Limburgs Museum. Haar inbreng is volgens de jury vitaal bij het ontwikkelen en implementeren van de ambitieuze plannen van het museum op gebieden van programmering in het museum zelf, programmering op locatie door heel Limburg en het Online Limburgs Museum.

Aanmoedigingsprijs

De Museumtalentprijs is in 2017 ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren.

De award is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden voor doorontwikkeling. Het gaat specifiek om professionals tot 32 jaar die betaald werk verrichten aan een van de museale collecties in Nederland. De prijs is tot stand gekomen door een samenwerking van de RCE en het Mondriaan Fonds.

Op Museumtalentprijs staat meer informatie over de talentprijs voor jonge erfgoedprofessionals.

Foto: Museumtalent 2021 Setareh Noorani poseert met Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds (foto Paul Tolenaar).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: