sKBL blij met steun Prins Bernhard Cultuurfonds aan kastelen en historische buitenplaatsen

De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) is blij met de jaarlijkse steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBCF) aan Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen.

Door cultuurfondsen op naam kunnen elf herstelprojecten en restauraties worden gefinancierd. Voor een totaalbedrag van 331.500 euro.

Twee publicaties krijgen geld. Te beginnen een studie over Wapenzilver – Twickel, Weldam, Middachten, Amerongen – de vroegere bewoners en hun zilver (1550-1950). Het boek gaat in op zilveren voorwerpen die kasteelbewoners en hun voorouders vanaf 1500 verwierven en wat ze ermee deden (bijdrage 6.000 euro).

Voorts is er geldelijke steun voor een monografie over Willem Uppink (1767-1849). De behangselschilder uit de vroege Biedermeiertijd was een late representant van deze toegepaste kunstvorm in het Hollandse interieur (7.000 euro).

Park Engelsch Werk

Op Ridderhofstad Gunterstein te Langbroek krijgt de restauratie van het zogenoemde Park Engelsch Werk geld voor de aanplant van bomen/heesters in het park uit 1793. Het werk volgt het historische beplantingsplan uit 1895 (15.000 euro).

Het PBCF steunt verder de restauratie van het goudleer en imitatiegoudleerbehang in vier kamers van Kasteel De Haar in Haarzuilens vlakbij de stad Utrecht. Het originele goudleerbehang wordt hersteld, het imitatiegoudleerbehang aangevuld met oorspronkelijk behang. Een deel van de imitaties wordt nieuw vervaardigd op basis van originele behangrollen (20.000 euro).

Hoofdhuis Fraeylemaborg

Een financiële injectie krijgt ook het opknappen van de fundering van het hoofdhuis van de Fraeylemaborg te Slochteren. Hiervoor moeten het schathuis, de oranjerie en het koetshuis worden aangepakt om het hoofdhuis met de kademuren weer op orde te brengen. Het werk wordt gecombineerd met stucwerkherstel en schilderwerk van het exterieur van het hoofdhuis (50.000 euro).

Voor de Menkemaborg te Uithuizen is geld beschikbaar voor herstel van schilder-, voeg- metsel- en glas- en loodwerk aan het hoofdgebouw, het schathuis, het theehuis, de keermuren, de kassen, de poort en de brug (60.000 euro).

Op Middachten in De Steeg ontvangt de bibliotheek geld om conservering toe te passen op vooral 19e-eeuwse boekbanden (15.000 euro).

Huys te Warmond

Monumentenorganisatie Hendrick de Keyser krijgt voor de restauratie van het hoofdhuis Huys te Warmond een bijdrage voor herstel van het casco en vervanging van het pleisterwerk, de dakbedekking, het loodwerk en het houtwerk (26.000 euro).

Kasteel Blankenberg te Cadier en Keer ziet geld tegemoet voor herstel van het voeg- en metselwerk, de dakbedekking, het schilderwerk en de dakgoten. Na restauratie hoopt men het kasteel vaker open te kunnen stellen voor publiek (20.000 euro).

Met financiële steun kunnen dak en lantaarn van Kasteel Ter Horst worden aangepakt. De werkzaamheden betreffen het opknappen van het hele dak en reconstructief herstel van de lantaarn boven het trappenhuis van dit kasteel (20.000 euro).

Moestuin

De hoogste bijdrage (100.000 euro) gaat zoals in eerder MONUMENTAAL gemeld naar restauratie van de historische moestuin op Huis Landfort te Megchelen (Gld.), een ontwerp van Johan David Zocher jr. uit 1825.

De werkzaamheden omvatten herstel van de visvijver, de tussensloot en het zichtbergje en aanleg van wandelpaden, hagen, hekken, een boomgaard, een bloementuin, een groentetuin en een kruidentuin. De (moes-)tuin en het park zullen publiekstoegankelijk zijn.

Museaal

Tenslotte krijgen de zes ‘ontdekkabinetten’, onderdeel van de nieuwe museale herinrichting van het Museum Kasteel Wijchen, een geldelijke injectie. De kabinetten maken deel uit van de nieuwe museale presentatie Emilia van Oranje Nassau, lieux de memoire (12.500 euro).

Foto: Huis Landfort in Megchelen (Gld.) (foto Leontine van Geffen-Lamers).