Heemschut Limburg komt samen met omwonenden in actie om sloop van een historische woning op de Sint-Pietersberg in Maastricht te voorkomen. Het bijna 300 jaar oude huis moet plaats maken voor een grote nieuwbouwwoning, waarbij ‘de stedenbouwkundige karakteristiek en het historische landschap ernstig worden aangetast’.
Het huis uit 1728 ligt verdiept aan de Ursulinenweg halverwege de oostflank van de Sint-Pietersberg. Ook de Ursulinenweg zelf is volgens de erfgoedvereniging van historische betekenis: de weg ontsloot het klooster Slavante, de herenhoeve Lichtenberg en de hoger gelegen ingang van de groeve Zonneberg. Op een kaart van de Oostenrijkse Nederlanden (1764-1771) zijn de Ursulinenweg en de woning op nummer 7 al te zien.
De eigenaar wil het oude huis afbreken en er een fors grotere woning voor in de plaats zetten met op straatniveau een abstractie van het huidige, anderhalve meter lagergelegen huis. “Zo wordt de historische structuur die hier eeuwenlang is gerespecteerd teniet gedaan”, aldus Heemschut.
‘Geen oog voor historische context’
De gemeente Maastricht heeft de ruimtelijke onderbouwing voor de wijziging van het bestemmingsplan volgens de erfgoedvereniging voetstoots geaccepteerd. “In deze onderbouwing wordt echter geen aandacht besteed aan het historische landschap en de stedenbouwkundige karakteristiek van de plek. De rijke geschiedenis blijkt dus niet genoeg bescherming te bieden, ondanks het feit dat het facetbestemmingsplan en het beleid van de gemeente deze wel als zodanig waarderen”.
De monumentenaanvraag die aanvankelijk door de Liberale Partij Maastricht werd gedaan, is door de lokale overheid afgewezen. Later heeft de gemeente toch een bouwhistorische verkenning laten opstellen, maar ook hier wordt volgens Heemschut niet ingegaan op de ‘bijzondere landschappelijke en stedenbouwkundige context van de locatie’. “Overigens had de welstands- en monumentencommissie het plan eerder al positief beoordeeld”.
Second opinion
Heemschut Limburg heeft de gemeente Maastricht in een brief gewezen op de mankementen in de ruimtelijke onderbouwing en de bouwhistorische verkenning. Door de hiaten in het onderzoek zou ook het advies van de welstands-en monumentencommissie gebrekkig zijn.
De erfgoedbeschermers dringen daarom aan op een second opinion van een gekwalificeerde monumenten-welstandscommissie. Ook de Liberale Partij Maastricht heeft vragen omtrent de hiaten gesteld, maar het stadsbestuur heeft laten weten daar vooralsnog niet op in te gaan.
De eigenaar heeft gezegd dat hij de aanvraag van de bouwvergunning zou intrekken en daar wachten we nu op.
Hij heeft het huis maanden geleden in de verkoop gezet, de vraag is waar wacht hij nog op?