Sloop kerk in Son van de baan

De rk Sint Petrus’ Bandenkerk in het dorp Son (Noord-Brabant) lijkt alsnog van de slopershamer gered. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor 1,3 miljoen euro uit te trekken om het gebouw aan te kopen.

De gemeente Son en Breugel vergoedt de parochie de kosten die zijn gemaakt ter voorbereiding van de voorgenomen kaalslag. Die stap volgt na onderhandelingen – in opdracht van de in maart nieuw gekozen gemeenteraad – met het parochiebestuur over het tijdelijk opschorten van de sloop, in afwachting van de vorming van een nieuwe coalitie.

Duidelijkheid

De parochie wilde echter meteen duidelijkheid. Dus hetzij handhaving van de bestaande sloopplannen dan wel het sluiten van een nieuwe overeenkomst waarbij de gemeente het gebouw koopt.

Tijdens besloten commissieoverleg bleek een meerderheid onlangs voor het tweede scenario. Weliswaar moet de raad tijdens een openbare bijeenkomst nog formeel met het nieuwe plan instemmen, maar dat lijkt een formaliteit.

Nieuw bestuur

Sloop van het moderne kerkgebouw in Son leek lang onafwendbaar. Er was zelfs al begonnen met het verwijderen van asbest. Maar na de raadsverkiezingen van maart trad een nieuw gemeentebestuur aan, dat het voormalige godshuis wel wil behouden.

De Sint Petrus’ Bandenkerk is neergezet bij de toren van zijn voorganger, waarin brand was uitgebroken en die bovendien te klein was geworden. Voor de architectuur van het huidige bouwwerk, gewijd in 1960, tekende het Eindhovense bureau Geenen en Oskam. De kerk is eind december vorig jaar aan de eredienst onttrokken.

Zeer verheugd

Erfgoedvereniging Heemschut, die hard heeft gevochten voor behoud van het gebouw, verklaart ‘zeer verheugd’ te zijn over het nieuws.