Slot Haamstede, tussen zand en zout

Bij het gelijknamige slot van Natuurmonumenten is gistermiddag (donderdag 17 juni) het boek Slot Haamstede, tussen zand en zout ten doop gehouden. De publicatie schetst een beeld van de talrijke metamorfosen die het kasteel en zijn omgeving door de eeuwen hebben ondergaan.

Slot Haamstede, tussen zand en zout is interessant voor liefhebbers van cultureel erfgoed en voor iedereen met belangstelling voor kastelen en de geschiedenis en archeologie van Zeeland. In november houdt Natuurmonumenten (sinds 1981 eigenaar van het goed) rond het boek een symposium.

De geschiedenis van Slot Haamstede op Schouwen-Duiveland gaat veel verder terug dan tot dusver werd gedacht.

Nieuwe geschiedenis

Voor het zojuist verschenen boek is nieuw onderzoek verricht en oud onderzoek opnieuw onder de loep genomen.

Daardoor is duidelijk geworden dat – lang voordat sprake was van een kasteel – zich ter plaatse een belangrijk Romeins steunpunt bevond en er al in de vroege middeleeuwen een christelijk grafveld lag bij een van de oudste kerken van Zeeland. Ook dook een bijzondere vondst op: een uitzonderlijke verrekijker uit de periode 1650-1750.

Slot Haamstede, tussen zand en zout werpt tevens een nieuw licht op de intrigerende bouwgeschiedenis van het kasteel, dat ooit tot de meest indrukwekkende van Zeeland behoorde. De vele kleurrijke bewoners, onder wie Witte van Haamstede en zijn nageslacht (vanaf 1299) en Lodewijk van Gruuthuse (rond 1468), passeren de revue.

Slot Haamstede blijkt niet zomaar een adellijk huis in een liefelijk dorpje in westelijk Schouwen. Het huis, de plek, het gebied, had op diverse momenten in de geschiedenis een belangrijke strategische positie. Niet alleen voor Schouwen-Duiveland en Zeeland, maar wellicht zelfs voor heel Nederland.

Bestellen

De nieuwe publicatie maakt deel uit van de reeks Kastelen en Buitenplaatsen van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) en wordt gedistribueerd door Uitgeverij Verloren. Bestellen kan via Uitgeverij Verloren of via de boekhandel.

Het boek is voor leden van Natuurmonumenten bij Slot Haamstede met korting te koop tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.