Ga naar de inhoud

SOGK restaureert kerk en torentje van Spijk

De restauratie van de 17e-eeuwse kerk en het karakteristieke ‘torentje van Spiek’ in het Groningse Spijk-Losdorp is begonnen. Geen overbodige luxe, want kerk en toren verkeren in slechte staat. Grondige aanpak is noodzakelijk om beide bouwwerken te behouden voor de toekomst. Aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen tekent voor de klus. Eind dit jaar moet het karwei zijn afgerond.

Kerk en toren zijn in 2014 door de Protestante Gemeente Spijk-Losdorp in eigendom overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Werkzaamheden

De restauratie wordt gelijktijdig en in combinatie met het herstel van aardbevingsschade uitgevoerd. Het werk aan het interieur van het gebedshuis is inmiddels ter hand genomen. In het voorjaar verrijzen voor het buitenwerk steigers rond de kerk en de toren.

Het houtwerk van de toren is aangetast of zelfs ingerot. Metselwerk en buitenpleisterwerk van de kerk vertonen scheuren en craquelé of zijn plaatselijk al van de muur gevallen. De dakpannen veroorzaken regelmatig lekkage.

Kleuronderzoek

Veel gebouwen verschieten in de loop van de jaren van kleur. Van de kerk en het ‘torentje van Spiek’ zijn geen oude kleurenfoto’s (wel zwart-wit) of andere bronnen bekend.

Door het onderzoeken van oude verflagen kan volgens de SOGK nog veel over de oorspronkelijke kleuren gezegd worden; mogelijk zijn kerk en toren kleurrijker geweest dan ze er nu bij staan. De stichting roept dan ook mensen die oude kleurenfoto’s in bezit hebben op om zich te melden.

Andreaskerk

De in oorsprong laat-Romaanse Andreaskerk in Spijk staat bovenop de kenmerkende, cirkelvormige dorpswierde. Het godshuis met kerkhof is geheel omgracht en pronkt als het ware op een eiland.

Het gebouw is in 1676 herbouwd nadat de kerk een paar jaar eerder grotendeels door brand werd verwoest. Slechts de muren bleven behouden. In 1902 is de 18e-eeuwse dakruiter vervangen door de huidige toren.

Financiële steun

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Groningen in het kader van de regeling Restauratie Rijksmonumenten provincie Groningen (BRRG), bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Eemsmond en het J.B. Scholtenfonds en door opbrengsten uit de Actie Kerkbehoud 2019.

Foto: Duncan Wijting.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.