Soldaat na 23 jaar onderzoek geïdentificeerd

Na 23 jaar onderzoek is duidelijk wie op het Sovjet Ereveld in Leusden in graf 252 ligt. Het gaat om Elizbar Ivanovitsj Tsjitasjvili.

De soldaat werd begraven onder een verkeerd gespelde naam: Eliahan Tschinarschvillin. Verder was alleen bekend dat hij op 24 april 1945 op 25-jarige leeftijd in het ziekenhuis was opgenomen in Herne (Duitsland), waar hij overleed aan tuberculose.

Uit nieuwe documenten blijkt dat de soldaat op 23 april 1945 vanuit het nabijgelegen Wanne-Eickel werd overgebracht naar Herne. En dat zijn naam in werkelijkheid Elizbar Tsjitasjvili is.

Nog altijd officieel vermist

Dankzij deze nieuwe gegevens slaagde onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld erin de soldaat te identificeren. Het gaat om Elizbar Ivanovitsj Tsjitasjvili, geboren in 1919 in het Georgische dorpje Sabue. De man staat nog altijd te boek als vermist.

Elizbar werd, nadat hij op 14 mei 1945 in Herne was overleden, door Amerikaanse bevrijders overgebracht naar de begraafplaats in Margraten. In 1947 werd hij herbegraven op het Sovjet Ereveld te Leusden. Daar ligt hij tot op de dag van vandaag onder een grafsteen met een verkeerd gespelde naam.

Met de zoektocht naar zijn familie in een dorpje in het Georgische wijngebied Kachetië is inmiddels een begin gemaakt.

Meer dan 250 identificaties

Onderzoeker Reiding heeft tot dusver meer dan 250 soldaten geïdentificeerd. Van 220 oorlogsslachtoffers spoorde hij de familie op om te vertellen dat vader, grootvader of oom niet langer vermist is, maar in Leusden begraven ligt.

Foto: Sovjet Ereveld Leusden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.