Sovjet Ereveld identificeert twee soldaten

Met geheime documenten uit een Russisch archief zijn vandaag (woensdag 27 mei) twee soldaten geïdentificeerd die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen. Sinds de oorlog was hun identiteit onduidelijk.

Onderzoeker Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, vond de documenten in een regionaal archief. Aan de hand daarvan kon hij de identiteit vaststellen. Beide soldaten liggen sinds de oorlog min of meer anoniem op het Sovjet Ereveld begraven.

Fantastisch

“Het is fantastisch dat we eindelijk weten wie deze jongens zijn”, verklaart Reiding. “75 jaar na het einde van de oorlog kunnen we ze een gezicht geven en hun families opsporen en informeren”.

‘Aleks Chibalov’ blijkt in werkelijkheid Aleksandr Ivanovitsj Tsjebakov, ‘Isay Mineyew’ is positief geïdentificeerd als Isaj Jelizarovitsj Minejev. Formeel staan de twee als vermist te boek in de voormalige Sovjet-Unie, waar miljoenen soldaten niet terugkeerden van het front. Velen sneuvelden op het slagveld, anderen belandden – evenals Tsjebakov en Minejev – in krijgsgevangenenkampen van de Duitse Wehrmacht.

Minejev

Minejev werd op 20 mei 1942 gearresteerd in de buurt van Charkov. Hij bracht bijna drie jaar door in krijgsgevangenschap.

Door de ellendige omstandigheden en het zware werk liep hij tuberculose op, waaraan hij – na te zijn bevrijd door de Amerikanen – op 24 april 1945 stierf. De man werd niet ouder dan 42 jaar. Zijn vrouw Anna en hun zes kinderen kregen nooit te horen dat hij gestorven was.

Tsjebakov

Tsjebakov viel in de omgeving van Belgorod op 15 juli 1943 in Duitse handen. Hij overleed eveneens aan tuberculose, op 2 juni 1945 in Senne. Zijn vrouw Jelena bleef alleen met de kinderen achter.

Hun families worden nu opgespoord in de provincie Sverdlovsk in de Oeral, circa 2.500 kilometer ten oosten van Moskou.

Blij

De Stichting Sovjet Ereveld is blij met de medewerking van instanties in de voormalige Sovjet-Unie.

“De krijgsgevangenkaarten, decennia lang staatsgeheim, vormen een belangrijke bron bij de identificatie van soldaten”, weet Reiding. “Wij zijn blij dat de regionale afdelingen van de geheime dienst en archieven ons deze cruciale documenten beschikbaar stellen”.

Op de krijgsgevangenenkaart van Minejev staan zijn foto en vingerafdruk. Reiding: “Zo komt het dichtbij. De soldaat was lang niet meer dan een vreemde naam op een steen, nu hebben we er letterlijk een gezicht bij”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.