Ga naar de inhoud

Speelgoedmuseum Deventer weer open voor publiek

Na een ingrijpende renovatie is het Speelgoedmuseum in het stadshart van Deventer weer publiek toegankelijk. Oud-politicus Jan Terlouw en zijn familie verrichtten woensdagmorgen 1 september de officiële openingshandeling.

Het compleet vernieuwde familiemuseum in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen uit de Hanzetijd is meer dan anderhalf jaar gesloten geweest.

Aan het begin van de coronapandemie besloot erfgoedorganisatie Deventer Verhaal van de nood een deugd te maken en de tijdelijke sluiting van het museum aan de Brink te gebruiken voor een grondige opknapbeurt van de historische panden en vernieuwing van de presentatie.

‘Van onschatbare waarde’

“Enkele jaren geleden stelde het college van B en W voor het Speelgoedmuseum te sluiten. Dat hebben we geweten”, herinnert zich wethouder Carlo Verhaar (o.a. Kunst Cultuur, Erfgoed en Monumentenzorg), die het vernieuwde museum voor Deventer ‘van onschatbare waarde’ noemt.

“De halve stad kwam destijds in opstand. Want dit museum hoort gewoon in Deventer. Om het nu weer in volle glorie te zien, is echt heel gaaf”.

Spiegel maatschappelijke ontwikkeling

De rijksmonumentale panden van het museum zijn als sfeervol decor gebruikt om het speelgoed zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Elke kamer voelt als een eigen wereldje.

Het antieke en recente speelgoed vormt een spiegel van maatschappelijke ontwikkeling. Zo zijn thema’s als techniek, gender, oorlog en vrede terug te vinden, evenals persoonlijke herinneringen aan bijvoorbeeld binnen- en buitenspeelgoed. Naast volop ruimte om fysiek te spelen is er plek voor computergames en kunnen bezoekers multimediaal aan de slag met een treinenlandschap.

Foto: Het Speelgoedmuseum Deventer, heropend door Jan Terlouw en familie, heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland (foto erfgoedorganisatie Deventer Verhaal).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.