Speelgoedmuseum heropent 1 september

Het Speelgoedmuseum in Deventer opent woensdag 1 september voor het eerst officieel zijn deuren na een ingrijpende modernisering. De laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink zijn gerestaureerd om plaats te bieden aan de wondere wereld van spel en speelgoed.

Het museum komt na jarenlange discussies over het voortbestaan naar eigen zeggen sterker dan ooit uit de bus. Van traditioneel kindermuseum met vitrines vol speelgoed groeit de instelling door naar een interactief familiemuseum over de spelende mens.

Maatschappelijk perspectief

“Bezoekers van jong tot oud krijgen meer speelse en interactieve elementen aangeboden”, zegt directeur Ewout van der Horst.

“De grootste speelgoedcollectie van Nederland wordt daarbij in maatschappelijk perspectief geplaatst, met thema’s als geweld, gender en techniek. Met de herinrichting van het museum mikken we op zo’n 35.000 bezoekers per jaar”.

Meer spelen en aandacht voor educatie

Het speelgoedmuseum in Deventer behoudt volgens Van der Horst zijn laagdrempelige karakter van gezellig, nostalgisch museum waarbij succesnummers zoals de treinenzaal en de speelzolder in een aangepast jasje terugkomen.

Maar er wordt ook ruimte gemaakt voor nieuwe museale elementen zoals een wonderkamer of machinekamer. Ook komt er een gastenkamer voor kunstenaars, particuliere verzamelaars of scholieren van betrokken partnerscholen.

Educatief bureau Komvoor heeft in samenwerking met het primair onderwijs een volledig nieuw lesprogramma over speelgoed als spiegel van de samenleving ontwikkeld.

Daarnaast richt het Speelgoedmuseum Deventer zich op buitenspelen. Het museum maakte met traditionele buitenspellen en eigentijdse challenges een speciale speelroute door de binnenstad. Met de speelroute worden kinderen én (groot)ouders uitgedaagd om gezond in beweging te blijven.

Naar voren

Van der Horst: “Wij zijn ruim een jaar noodgedwongen gesloten geweest vanwege corona. Daarom hebben we de voorgenomen vernieuwing naar voren gehaald. We zitten in de laatste fase”.

De officiële heropening (met genodigden) is gepland op 1 september. Een dag later is elke liefhebber welkom om te genieten van een dagje uit naar ‘het meest speelse museum van Nederland’.

TAMTAM

Spelen met alles! Vanuit die gedachte verzorgt TAMTAM objektentheater in het vernieuwde Speelgoedmuseum Deventer een opmerkelijke installatie. Het gezelschap keert na een periode van 40 jaar terug naar waar zijn internationale loopbaan begon met voorstellingen in de kelder.

Om te laten zien dat spelen aan de basis van alle creativiteit ligt, heeft verantwoordelijk erfgoedorganisatie Deventer Verhaal kunstenaars uitgenodigd om in het museum te komen spelen Een van die kunstenaars is speelgoedontwerper Floris Hovers. Ook komt er een kunstzinnige knikkerbaan in het trappenhuis. Het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds stellen hiervoor gezamenlijk 100.000 euro beschikbaar.

Foto: De laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink in Deventer zijn gerestaureerd om plaats te bieden aan de wondere wereld van spel en speelgoed.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.