Ga naar de inhoud

Spoorstation Kortrijk op shortlist bedreigd erfgoed

Het met sloop bedreigde spoorstation van Kortrijk in de Belgische provincie West-Vlaanderen is opgenomen op de shortlist van ‘The 7 Most Endangered’. Dit op initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA).

De shortlist wordt gevoerd en beheerd door Europa Nostra en het European Investment Bank Institute, met steun van het Creative Europe programma van de Europese Commissie. De campagne brengt het belangrijkste bedreigde erfgoed in de verschillende Europese landen onder de aandacht.

Uniek architecturaal stuk

Uit een groot aantal kandidaten nam een internationale interdisciplinaire commissie erfgoeddeskundigen het Belgische station op in de shortlist, die in totaal 11 sites omvat. Het adviespanel betitelde het gebouw als ‘een uniek architecturaal stuk en een goed bewaard voorbeeld van Belgisch spoorwegerfgoed’. “Recente reconstructies van andere stations in het land tonen aan dat behoud van de bestaande architectuur in combinatie met moderne toevoegingen en functies perfect kunnen samengaan”.

Wederopbouw

Het spoorstation (1956) in Kortrijk geldt als symbool van de wederopbouw van de zwaar gebombardeerde stad na de oorlog. Het ontwerp is van architect Pierre Albert Pauwels. De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wil het bestaande gebouw slopen om plaats te maken voor een ondergrondse balie. De voorgenomen afbraak beroert heel wat Kortrijkzanen. Ruim 1.925 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend om dat te voorkomen.

Duidelijk signaal

De VVIA beschouwt plaatsing van het station op de shortlist van Europa Nostra als ‘een duidelijk signaal naar de NMBS en de verschillende betrokken overheden dat behoud en herbestemming van het station de aangewezen weg is’.

Foto: Station Kortrijk (foto VVIA).

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.