St.Patricks Bike Parade als groene draak langs Amsterdamse grachten

Ruim vijftig groen versierde fietsen kleurden gisteravond (woensdag 13 maart) de Amsterdamse grachten. Als een groene draak slingerde de stoet zich over de verlichte bruggen en langs monumentale grachtenpanden. Het was de eerste St. Patricks Bike Parade in de hoofdstad, op touw gezet door het Iers verkeersbureau.

Rond half zeven verzamelden zich tientallen enthousiastelingen bij het Cobra Café aan het Museumplein om hun rijwiel met groene verlichting uit te dossen. Met bloemen opgepimpte fietsen, een ijscoman-bakfiets met Ierse muziek en diverse onderscheidenende fietsmodellen van Cycle Fun, zorgden zij ervoor dat de stoet niet onopgemerkt bleef.

Traditie

Volgens de Ierse ambassadeur, Kevin Kelly, is de tocht het begin van een groene traditie. “Het duurzame klimaatvriendelijke fietsen dat zo bij Amsterdam hoort en het frisse groen van Ierland hebben elkaar gevonden in deze St. Patricks Bke Parade”.

Met op de achtergrond het Rijksmuseum en onder het toeziend oog van meesterschilder Rembrandt begon de Fietsparade aan een trip van vier kilometer door het stadshart: Martelaarsgracht, Spuistraat, Nieuwezijds Voorburgwal, Singel, Koningsplein, Weteringsschans en de Hobbemastraat. Aan het slot van de rit werd door de groep een St.Patricks Parade lied gezongen.

Kortom: Amsterdam is een evenement rijker dat – gezien het succes – ongetwijfeld volgend jaar opnieuw gehouden zal worden.