Meteen naar de inhoud

Stadsherstel Amsterdam restaureert pand Spinhuissteeg 12

pandje

Midden in het oude stadscentrum van Amsterdam staat aan de Spinhuissteeg 12 een prachtig 18e-eeuws pand. Dit juweeltje, met een zwam uitbloei over vele vierkante meters, is door Stadsherstel aangekocht, met steun van zijn Vriendenvereniging. Gevolg: met behoud van de bijzondere elementen kan het bedreigde pand straks weer pronken in de stad.

Meer bezit

Stadsherstel bezit in de Spinhuissteeg al verschillende monumentale panden. Van het hoekpand met de Dwars Spinhuissteeg, een fraai 19e-eeuws monument is het de trotse eigenaar. Net als van de panden op nummer 3 en 5, beide zeer fraaie en veel oudere monumenten.

Het pand aan de overkant op nummer 12 met klokgevel en gesneden deur verslechterde in zijn onderhoudstoestand. Reden om contact te zoeken met de eigenaren. Eind september kon Stadsherstel het pand aankopen. Op zeer korte termijn wordt begonnen met de restauratie. Dat is nodig ook, want de gemeente stelt de eigenaar verplicht snel tot opknappen over te gaan. Ondertussen groeien in het pand gigantische zwammen met een omvang van een paar meter.

Spinhuis

Zoals het tuchthuis voor mannen in Amsterdam het rasphuis heette, zo noemde men het tuchthuis voor vrouwen het spinhuis. Bedelaarsters, dieveggen en prostituees kwamen al snel in het spinhuis terecht dat gerund werd door nonnen.

In de gelijknamige steeg was in het pand nummer 1 van 1597 tot een brand in 1643 het spinhuis gevestigd. Het huis werd daarna herbouwd en anno nu is nog altijd de Spinhuispoort te zien.

%d bloggers liken dit: