Ga naar de inhoud

Stadsherstel borgt toekomst Oud Amelisweerd

Stadsherstel Utrecht ontfermt zich de komende tien jaar over beheer, onderhoud en exploitatie van Oud Amelisweerd. Het vermaarde landhuis blijft open voor publiek. Een en ander is vanmiddag (woensdag 10 februari) bekend gemaakt.

De afspraken zijn vastgelegd in een intentieovereenkomst tussen de gemeente Utrecht en de herstelorganisatie.

Prachtig nieuws’

Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) is het gesloten contract ‘prachtig nieuws voor iedereen die het bijzondere landhuis een warm hart toedraagt’.

“Ik ben ontzettend blij dat Stadsherstel zorg wil dragen voor Oud Amelisweerd zonder daarbij oog te verliezen voor het monumentale karakter en de waardevolle elementen die het landhuis rijk is”.

Succesvolle exploitatie bleek de afgelopen jaren allesbehalve gemakkelijk. Door de hoge monumentale waarden van het 18e-eeuwse landhuis en de kwetsbaarheid van het bijzondere Chinese behang zijn er beperkingen als het gaat om bezoekersaantallen.

Op zoek naar een stabiele duurzame invulling is bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd en is een pandvisie opgesteld waarin verschillende scenario’s zijn verkend.

Stadsherstel

Stadsherstel Utrecht stelt zich ten doel monumenten en gebouwen met een maatschappelijk belang als erfgoed te onderhouden en gebruiken.

De organisatie heeft in de Domstad meer dan 40 monumentale bedrijfsruimten en bijna 240 woningen in bezit, waaronder de Zeven Steegjes, Boerderij De Balije, Molenerf De Ster, het Doelenhuis en Gasthuis Leeuwenbergh.

Naast het uitvoeren van het volledige beheer en onderhoud zal Stadsherstel in Landhuis Oud Amelisweerd de inhoudelijke programmering vormgeven samen met andere (culturele) partijen.  Daarbij blijft het huis minimaal 150 dagen per jaar open voor publiek.

Tentoonstellingen

Oud Amelisweerd gaat fungeren als platform voor wisselende tentoonstellingen en initiatieven op het gebied van beeldende kunst, wetenschap en geschiedenis.

Directeur Johan Blom van Stadsherstel Utrecht: “Het is voor ons een uitdaging èn een feest om in dit gebouw voor een breed publiek minimaal tien jaar exposities te organiseren, met diverse inhoud. Goed zorgen voor een monument is belangrijk, maar we willen ook dat bezoekers het gebouw het jaar door kunnen beleven. Dat kan niet in elk monument, hier wel”.

Vrijwilligers en beheerders

De afgelopen jaren hebben beheerders en vrijwilligers zich met betrokkenheid en passie voor Oud Amelisweerd ingezet. Als coördinator van diverse initiatieven hielden zij het monument open en draaiend. Onderzocht wordt hoe zij ook in de toekomst ingezet kunnen worden bij de invulling van het landhuis.

De komende tijd worden de afspraken uitgewerkt in een erfpachtovereenkomst. In de loop van het voorjaar maakt Stadsherstel Utrecht bekend welke exposities het eerste jaar geprogrammeerd worden.

3 reacties op “Stadsherstel borgt toekomst Oud Amelisweerd”

  1. Wat is dat goed nieuws, en wat fijn dat het ook allerlei culturele activiteiten krijgt, Ik hoop zeer dat ook het Geelvinck Museum met zijn prachtige pianoforte collectie betrokken kan raken om er mooie concerten te geven.

  2. “Succesvolle exploitatie bleek de afgelopen jaren allesbehalve gemakkelijk. Door de hoge monumentale waarden van het 18e-eeuwse landhuis en de kwetsbaarheid van het bijzondere Chinese behang zijn er beperkingen als het gaat om bezoekersaantallen”.

    Uit zeven jaar werkervaring in het landhuis museum kan ik zeggen dat het aantal bezoekers dat het landhuis per dag mag ontvangen nooit de beperking is geweest die zorgde voor een minder goede exploitatie.

    Bij openingen hadden we wel eens te veel mensen in één keer die naar binnen wilden, maar dan ging het over genodigden; rijvorming was een uitzondering. In de normale praktijk was die er nooit door te grote belangstelling.

    Naar mijn mening was de huurprijs van het landhuis en bijkomende kosten via salarissen, samenstelling tentoonstellingen etc. dermate dat die nooit uit kaartverkoop van bezoekers alleen zou kúnnen worden opgebracht. Voor musea zijn altijd inkomsten uit subsidies, steun uit culturele fondsen, donaties en verhuur voor fotografie-opdrachten of vergaderruimte nodig om uit rode cijfers te komen. De beperking zat dus echt niet in het aantal bezoekers dat je per dag in het museum kan ontvangen, vanwege de hoge erfgoed waarde, zoals in het persbericht wordt gemeld.
    Die tekorten ontstonden op een andere manier.

    Het is nu aan Stadsherstel om eens te bekijken hoe je tekorten bij openstelling zoveel mogelijk kunt beperken én een leuk en interessant landhuis museum aan bezoekers laat zien. Een leuke uitdaging, maar heus niet onmogelijk als je creatieve oplossingen bedenkt. Museum Huis Doorn deed dat anderhalf jaar lang heel goed in Oud Amelisweerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.