Stap het Nieuwe Bouwen binnen in Nagele

Vereniging Hendrick de Keyser heeft een nieuw Museumhuis toegevoegd aan haar in ontwikkeling zijnde reeks: het onderkomen van Annie en Bernard Polman, de eerste bewoners aan de Karwijhof 20 in het dorp Nagele in de Noordoostpolder. Het pand is vanaf 1 maart open voor publiek.

Monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. Zij doet dat door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. landshuis

Gloednieuw dorp

Een goednieuw dorp bouwen. Dat was indertijd in Flevoland een buitenkans voor de progressieve architecten van het collectief De 8 en Opbouw.

Vol moderne ideeën en idealen en door een stedelijke bril, dachten zij Nagele tot op de millimeter uit. Zo is het dorp, als enige in Nederland, volledig ontworpen volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. In Museumhuis Nagele is de spanning te beleven tussen deze idealen en de praktijk van de eerste bewoners van de Karwijhof.

Kijken met alle zintuigen

Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser zijn allesbehalve doorsnee musea. Er zijn geen bordjes met ‘niet aanraken’ of ‘spullen in vitrines’.

Bij de vernieuwende Museumhuizen mag eenieder zijn of haar zintuigen inzetten om te beleven hoe het is in een bepaalde periode in een bepaald huis te wonen. Kasten mogen worden geopend om te kijken wat er in zit, en bezoekers kunnen lekker met een tijdschrift op de bank gaan zitten.

“Bij Polman in Nagele kom je door de achterdeur naar binnen, zoals het ook vroeger ging. Je stapt de jaren 50 binnen. Misschien doet een geur je aan de soep van je vroegere buurvrouw denken of herken je de lamp die je ouders hadden hangen. Ook de indeling van het Museumhuis is voor velen die in een (bijna) doorzonwoning opgroeiden, bekend terrein”, zegt woordvoerder Cunera Vergeer van Vereniging Hendrick de Keyser.

Slapen kan ook

Naast Museumhuis Nagele is er Monument en Bed De Karwijhof. In dit vakantiehuisje voelt menigeen zich thuis. De sfeervolle jaren ‘70 inrichting is licht, modern en warm tegelijk.

Het Museumhuis is vier dagen per week geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op www.museumhuizen.nl staan o.a. het adres en de toegangsprijs. Een overnachting in Monument en Bed De Karwijhof is te boeken op www.monumentenbed.nl

Foto: Karwijhof, Nagele (foto Arjan Bronkhorst).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.