Stapel hout bleek bijzonder kruisvoetkabinet

Het Limburgs Landschap is al jaren bezig Kasteel Arcen, als onderdeel van Kasteeltuinen Arcen, her in te richten. Met antieke meubelen uit schenkingen en soms door aankoop, wordt de originele erfgoedcollectie aangevuld. De gevarieerde verzameling geeft een mooi beeld van de meubelstijlen van de 17e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

De bel-etage van het kasteel is ondertussen ingericht alsof het kasteel bewoond is. Recent is er, na ingrijpende restauratie, een bijzondere kast aan toegevoegd: een kruisvoetkabinet gemaakt rond 1700, de beginfase van het huidige kasteel. Het kabinet lag bij de ontdekking als een stapel hout in een loods.

Barokke kast

Een kruisvoetkabinet wordt ook wel sterkabinet genoemd naar de versiering in de fineerafwerking. Zo’n barokke kast staat op een open onderstel met ballustervormige of gedraaide poten, die door middel van een kruis met elkaar verbonden zijn.

Bedoelde kasten zijn vaak met luxueuze houtsoorten gefineerd. In dit geval zijn de verschillende fineersoorten zeer dik en op eikenhout gelijmd. Vaak waren deze kabinetten van binnen voorzien van laden en kleinere kastjes; ze dienden om mooie objecten te tonen. De kast van Kasteel Arcen heeft dat niet, maar het fineerwerk met onder andere esdoornwortelfineer is zeer verfijnd.

Stapel hout

Het Limburgs Landschap werd uitgenodigd om te komen kijken naar wat objecten voor de herinrichting van haar erfgoedlocaties. In de loods lag een stapel planken. Verderop stond een gefineerd onderstel in gammele staat.

Bij het omdraaien van de planken bleken dat, aan de mooie kant, deuren te zijn met een onder vuil verstopte fineerlaag. Plaatselijke schoonmaak liet een fraai patroon zien. Toen begon het puzzelen.

De kap werd teruggevonden maar van een zijwand bleek alleen het ingelegde gedeelte bewaard. Een ingelegd voorpaneeltje ontbrak volledig. Maar de kast leek grotendeels compleet. Een ware uitdaging, maar Het Limburgs Landschap mocht de ‘stapel hout’ meenemen.

Restauratie

Meubelrestaurator Dirk-Olaf van Geenen bleek in staat met originele fineren de ontbrekende delen te reconstrueren. Van op kleur gebracht eikenhout maakte hij een frame zodat het zijpaneel weer compleet was.

Hay Gout van museum de Hansenhof (bij Velden), die bij restauraties zijn sporen heeft verdiend, ging aansluitend, nota bene als vrijwilliger, aan de slag om de houtverbindingen weer te verstevigen. Hij maakte een achterwand, draaide nieuwe bolpoten, monteerde al het loszittende fineer en vulde ontbrekende fineerstukken aan. Na een stevige schoonmaakbeurt werd de kast weer in elkaar gezet.

Het herboren kruisvoetkabinet is nu een pronkstuk in de trouwzaal van Kasteel Arcen.

Foto: Kruisvoetkabinet in de trouwzaal van Kasteel Arcen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.