Stedelijk Museum Alkmaar brengt museumstukken naar de klas

Het Stedelijk Museum Alkmaar is, net als andere musea in Nederland, al maanden gesloten voor publiek. Ook scholen kunnen er geen bezoek aan brengen. Het museum gaat daarom met de collectie de deur uit.

Conservatoren en collectiemedewerkers bezoeken leerlingen in de klas met museumstukken uit de stadscollectie met het lesprogramma Stedelijk Museum Alkmaar On Tour.

Het museum, dat in ieder geval tot 26 mei dicht is, grijpt de gedwongen sluiting wegens corona aan voor vernieuwing en aanpassingen aan het gebouw.

Kunsttransport

Basisscholen in de regio Alkmaar die zich voor het lesprogramma hebben opgegeven, kunnen een bijzonder kunsttransport verwachten. Art handlers en conservator Christi Klinkert begeleiden het transport én de les in de klas.

In de museumbus zitten objecten uit de stadscollectie, verpakt in museumkisten en bubble wrap: een ijzeren kogel, een zwaard, een portretje van twee mannen en een nieuwsprent uit 1573.

De les behandelt verschillende perspectieven op het Beleg van Alkmaar, en kaart daarbij ook hedendaagse thema’s aan als idealisme en autonomie. Het programma zit tot eind mei volgeboekt. De scholen zijn enthousiast en ook de kinderen waarderen het bezoek van het museum. Alles mag van dichtbij worden bekeken en vastgehouden – met speciale handschoenen, die de kinderen na afloop mogen houden.

Het grote en zware zwaard het zwaard van geuzenleider Jacob Cabeliau is daarbij favoriet. Er wordt zelfs aan de collectiestukken geroken: zo ruikt een oude prent naar smeerworst, volgens een leerling.

Vernieuwing en aanpassingen

De presentatie Portret van Alkmaar in het museumgebouw zelf maakt plaats voor een nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen en een auditorium/workshopruimte voor schoolgroepen. Daarnaast worden technische installaties waar nodig vernieuwd.

Ook worden voorbereidingen getroffen voor vernieuwing van de vaste tentoonstelling over de Collectie Alkmaar die in 2022 geopend zal worden.

Tentoonstelling verlengd

Het Stedelijk Museum Alkmaar verlengt de tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ tot 22 augustus 2021. De expositie, die in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt georganiseerd, was nog maar twee weken voor publiek te zien toen musea in verband met de lockdown moesten sluiten.

Te zien

  • Tot en met 25 mei – museum gesloten voor publiek (onder voorbehoud);
  • 26 mei tot en met 22 augustus 2021 – Weids! Het Noord-Hollands landschap verbeeld;
  • 18 september 2021 tot en met 16 januari 2022 – Allart van Everdingen – Het ruige landschap;
  • 18 februari tot en met 12 juni 2022 – Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier en de Bergense School;
  • 9 juli tot en met 13 november 2022 – Rudi van de Wint; Reis naar het oneindige.

www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Foto: Leerlingen van de Alkmaarse basisschool An Nasr bekijken de meegebrachte museumstukken nauwkeurig (foto Erna Faust).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.