Steun voor actie behoud Amsterdamse winkelpuien

Jeroen Janse, bewoner van de Amsterdamse Pijp, is een actie begonnen ter bescherming van de overgebleven historische winkelpuien in het stadsdeel. Op de gemeentelijke website https://stemvanzuid.amsterdam.nl/plan/23 kunnen inwoners een initiatief voorstellen dat met voldoende stemmen wordt besproken in de stadsdeelraad.

Heemschut ondersteunt de actie en roept iedereen op dat ook te doen. Het aantal historische winkelpuien in het stadsdeel neemt snel af en alle hulp en aandacht voor het probleem is volgens de erfgoedvereniging welkom.

Populair

De Pijp is een populaire Amsterdamse buurt, bekend om zijn gezellige drukte, veel verrassende horeca en kleinschalige winkels. Het stadsdeel is een ideale omgeving een nieuw concept voor een zaak te beginnen.

Echter, niet elke nieuwe eigenaar kan de historische puien vol glas in lood en andere versieringen waarderen. Sommigen zien de ornamenten eerder als afleiding dan als aanwinst. Het aantal historische winkelpuien is de laatste jaren dan ook in alarmerend tempo gedaald. Toch zijn deze puien belangrijk voor behoud van het karakter van de buurt. Janse: “De indruk van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de openbare ruimte, historische panden en de verrassende details”.

Fonds

Elders werden eigenaren al met succes gestimuleerd om historische winkelpuien te restaureren door middel van bijdragen uit een fonds. Een dergelijk initiatief zou ook in de Pijp voor vermindering van afbraak kunnen zorgen.

Sebas Baggelaar van Heemschut Amsterdam: “We zijn erg blij met het initiatief van Janse. Het toont aan dat behoud van erfgoed bij de omwonenden speelt, maar ook dat er besef is van wat een buurt eigen maakt”.

Wie het initiatief ook wil steunen kan stemmen op https://stemvanzuid.amsterdam.nl/plan/23. Stemmen kan rechts boven op de website. Registratie is niet nodig.