Meteen naar de inhoud

Stichting ERM op zoek naar nieuwe voorzitter

Wegens het vertrek van Jacques Monasch is de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) op zoek naar een nieuwe voorzitter. De stichting is belast met de kwaliteitsbewaking die zorgt dat erfgoed ongeschonden aan volgende generaties wordt doorgegeven.

Behoud van monumenten, aldus ERM in de oproep voor kandidaten, is actueler dan ooit. Verduurzaming, klimaatschommelingen, herbestemming, energietransitie, drukken stuk voor stuk hun stempel op de toekomst van historische en eigentijdse monumenten.

“Hoe belangrijk cultureel erfgoed is, werd nog eens onderstreept tijdens de coronagolven. Ontelbare bezoekers namen de gelegenheid te baat monumenten te bezoeken en te bewonderen. De zorg om monumenten in stand te houden, is dus een zorg van en voor ons allemaal”.

Monumentenzorg is volgens de stichting ERM ondenkbaar zonder voortdurende en duurzame uitvoering van onderhoud en restauratie. “Dat is een dagelijkse opdracht voor monumenteneigenaren, restauratiebedrijven en overheden. Kennis moet worden geactualiseerd, doorgegeven aan volgende generaties, noodzakelijke ambachten moeten in stand gehouden en nieuwe inzichten verwerkt”.

Eigen aanpak

Monumenten, weet ERM, staan middenin de samenleving en als die verandert, veranderen monumenten mee. “Maar tegelijk geldt dat monumenten een geheel eigen aanpak en kennis vereisen om die veranderingen het hoofd te bieden. Verduurzaming, klimaatschommelingen, energietransitie, nieuwe op stapel staande wetgeving zijn sprekende voorbeelden”.

Platform

De stichting ERM is het platform waar opdrachtgevers (overheden, semi-overheden en particulieren) en opdrachtnemers (onderhoud- en restauratiebedrijven) gezamenlijk en praktijkgericht werken aan kwaliteitsrichtlijnen voor onderhoud aan en restauratie van monumenten. Zij beheert deze richtlijnen als kwaliteitsbewaker van erfgoed en draagt de kennis uit via websites, publicaties, workshops en webinars.

Werk voorzitter

Voor dit werkgebied zoekt de stichting een nieuwe voorzitter als opvolger van Jacques Monasch. In het bestuur, dat vier tot zesmaal per jaar bijeen komt, zijn de belangrijkste partijen in de monumentensector vertegenwoordigd.

Het gaat om een voorzitter, die:

  • de bestuursvergaderingen leidt en ERM extern vertegenwoordigt;
  • bijdraagt aan een breed maatschappelijk besef van het algemeen belang van monumenten en daarbinnen de rol van ERM uitdraagt als kwaliteitsbewaker;
  • affiniteit heeft met cultureel erfgoed;
  • ervaring heeft met politieke en bestuurlijke processen;
  • ervaring heeft met kennisoverdracht en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden;
  • oog heeft voor lange termijn doelen;
  • klankbord is voor de directeur van ERM.

Meer informatie is te verkrijgen bij de huidige voorzitter, Jacques Monasch (06-21703865), of de directeur van ERM, Christian Braak (06-28825319). Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 17 november 2022 schriftelijk reageren naar het Bestuur Stichting ERM, Postbus 420, 2800 AK Gouda, of digitaal naar christian.braak@stichtingerm.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: