Ga naar de inhoud

Stichting gaat Fort Honswijk exploiteren

Om ‘een mooie en passende toekomst’ voor het rijksmonument mogelijk maken is bij notariële akte de Stichting Fort Honswijk opgericht. Zij gaat de exploitatie van het icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Schalkwijk (gemeente Houten) ter hand nemen.

De nieuwe organisatie wordt aangestuurd door een directeur (vacature), die verantwoording moet afleggen aan een Raad van Toezicht.

Samen met de fortwerkers (vertegenwoordigers van gebiedspartijen en belanghebbenden) heeft de lokale overheid eerder een zogenoemd Ontwikkelkader opgesteld, dat als leidraad dient voor de ontwikkeling van Fort Honswijk.

Duurzame instandhouding

De kersverse Stichting Fort Honswijk (zonder winstoogmerk) zet zich in voor duurzame instandhouding van het complex. Zij beoogt publieke toegankelijkheid van het terrein en de aanwezige rijksmonumenten te organiseren en te borgen.

Op de kortst mogelijke termijn wil de nieuwe organisatie komen tot een kostendekkende exploitatie ‘zonder structurele bijdragen van de gemeente Houten, subsidieverstrekkers en/of fondsen’.

Het waarborgen van de aanwezige cultuurhistorische en ecologische waarden van het fort staat bij de stichting hoog in het vaandel, evenals het verzorgen van kennisoverdracht over de Stelling van Honswijk en de (historische) functie van de fortificaties en waterstaatswerken, behorend tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Toonaangevend

Fort Honswijk, gesitueerd aan de Lek, behoort tot de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die genomineerd is voor de UNESCO Wereld Erfgoedstatus. Verwacht wordt dat de beslissing over die status in het voorjaar van 2021 wordt genomen. www.forthonswijk.eu

De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere kant van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen. De toren van Fort Honswijk (verrezen tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid.

Wandelen, fietsen of kanoën

Fort Honswijk, oorspronkelijk Fort Willem II geheten, ligt op het Eiland van Schalkwijk bij de buurtschap Honswijk in Tull en ’t Waal in de provincie Utrecht.

Men kan er wandelen, fietsen of kanoën door het historische, bijzonder goed bewaard gebleven, waterlinielandschap. Bezoekers komen langs forten, verdedigingswerken, inundatiekanaal en open schootsvelden.

Raad van Toezicht

In de Raad van Toezicht van de Stichting Fort Honswijk hebben zitting Jeroen van Strien, Martin Jansen, Tjerk Bruinsma, Gelinde Groeneveld, Jos Mittelmeijer, Johan van der Gun en Reinoud Pince van der Aa.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.