Stichting Oude Groninger Kerken presenteert de Schoolkerk

Begin volgend jaar opent in Garmerwolde de eerste Schoolkerk van Nederland, een concept van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), waarin verschillende educatieve activiteiten worden ondergebracht.

De Schoolkerk gaat in maart in de kerk en toren van Garmerwolde van start met de tentoonstelling Feest! In Oost en West. Kerk en toren maken deel uit van het bezit van de SOGK.

Het nieuwe concept wordt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor het onderwijs op woensdag 20 november. Thema: De klas als minisamenleving. De identiteit van scholen(verenigingen) en levensbeschouwing in de klas staan die middag centraal.

Herbestemming

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft de afgelopen jaren veel werk verzet om de herbestemming van het kerkelijke complex in Garmerwolde tot stand te brengen.

Er is gewerkt aan een nieuw ontvangstgebouw, de entree van de kerk en een spectaculaire trap met interactieve tentoonstelling in de toren. Om het functioneren van de bijzondere plek onder woorden te brengen presenteert de SOGK de Schoolkerk.

Brandpunt

De Schoolkerk moet het brandpunt worden van het educatieve werk van de stichting, met een website (www.schoolkerk.nl), programma’s voor verschillende klassen en lesmateriaal.

Het aanbod groeit de komende jaren met diverse activiteiten. Educatie in de breedste zin van het woord, voor kinderen én volwassenen.

Expositie

In maart begint de Schoolkerk als gezegd met de tentoonstelling Feest! In Oost en West. Bezoekers van alle leeftijden gaan op ontdekkingstocht op de spannende trap in de middeleeuwse toren.

Acht feesten komen tot leven; vier uit de traditie van het christendom, vier uit die van de islam. Door te kijken, te ervaren en te doen wordt spelenderwijs duidelijk waar deze feesten over gaan. Verschillen en overeenkomsten worden zichtbaar. Ook is er aandacht voor feesten uit andere religies en seculiere tradities.

Landelijk

De tentoonstelling sluit aan bij het landelijke project Feest! Weet wat je viert van Museum Catharijneconvent (Utrecht). Boven in de toren is een uitkijkpunt over het weidse Groninger land.

Het nieuwe ontvangstgebouw van het kerkelijk complex in Garmerwolde biedt volgens de SOGK een warm welkom als horecalocatie, waardoor de Schoolkerk straks ook een plek is om even langs te fietsen voor een kopje koffie. Op het kerkhof is bovendien het verdwenen schip van de kerk, dat in de 19e eeuw gesloopt is, weer zichtbaar gemaakt in het landschap.

Presentatie concept

Geïnteresseerden die actief zijn in of betrokken bij het onderwijs, kunnen zich voor de bijeenkomst De klas als minisamenleving op woensdag 20 november aanmelden bij de SOGK via info@groningerkerken.nl of 05003123569.

Marieke Vegt, directeur van Kunst & Cultuur, opent de middag. Vervolgens verzorgt Erik Renkema een voordracht over levensbeschouwing in de klas. Tot slot presenteert de Stichting Oude Groninger Kerken de Schoolkerk, met speciale aandacht voor Feest! In Oost en West.

Foto: Toren kerk Garmerwolde (foto Ronny Benjamins).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.