Stichting Sovjet Ereveld wint Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de landelijke prijs voor organisaties die zich inspannen voor funerair erfgoed, is vrijdag 7 februari uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden. De stichting krijgt de prijs voor haar niet aflatende inzet de herinnering levend te houden aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie.

De afgelopen twee jaar stonden de vrijwilligers in Leusden volgens de jury garant voor een indrukwekkend aantal projecten: een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de Sovjetsoldaten, zoekt ze actief naar nabestaanden en betrekt ze jongeren met succes bij de geschiedenis van het Ereveld.

Wisseltrofee

Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van de Stichting Terebinth.

De award bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.

Medemenselijkheid

De jury voegde daar nog aan toe: “De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan medemenselijkheid en verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar extra waardering verdient”.

De andere genomineerden voor de Gouden Terebinth 2020 waren de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Nederlandse Stichting tot Behoud van de Graftrommel in Veenhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.