Meteen naar de inhoud

Strijd om prestigieuze Museumprijs barst los

Het Stadsmuseum Harderwijk, het Centraal Museum Utrecht en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zijn genomineerd voor de prestigieuze Museumprijs 2022 ter grootte van 100.000 euro. De drie geselecteerde musea strijden vanaf vandaag (maandag 7 november) om de meeste stemmen van het publiek.

Stemmen kan tot en met 27 november via www.museumprijs.nl. Op donderdag 1 december wordt bekendgemaakt welk museum zich winnaar mag noemen van de grootste publieksprijs voor musea in Nederland.

Thema Beste Buur

Een museum heeft een sociale positie in de directe omgeving en functioneert op verschillende manieren als buurtgenoot richting omwonenden, richting collega-instellingen in de buurt, richting organisaties en bedrijven en richting de lokale overheid. Reden waarom dit jaar gekozen is voor het thema ‘Beste Buur! ’. Op basis van dit thema heeft een vakjury uit negentien inzendingen de drie musea genomineerd.

Ongelofelijk trots

Een woordvoerder van het Stadsmuseum Harderwijk verklaart ‘ongelofelijk trots’ te zijn bij het trio laatste kandidaten te behoren. “We hebben pittige concurrentie van twee grote musea in de Randstad maar het thema van dit jaar is ons op het lijf geschreven. De prijs voor het beste buur(t)museum moet wat ons betreft gewonnen worden door een stads- of streekmuseum. Juist deze musea zijn geworteld in de gemeenschap, ons soort musea bestaat bij de gratie van de buurt. We gaan dus vol vertrouwen de stemperiode in en hopen dat wij als winnaar uit de bus komen”.

Opsteker

Het Centraal Museum in Utrecht laat verheugd weten, dat directie, medewerkers en vrijwilligers het ‘een opsteker’ vinden tot de finalisten voor de Museumprijs 2022 te worden gerekend. “Het is een mooi stempel op alle activiteiten die we als museum met en voor onze buren ontwikkelen in het museum en in de wijken. We gaan proberen om Utrecht te laten winnen, en met de prijs ons schip een nieuwe en sprankelende omgeving te geven”.

Ontzettend blij

Ook het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zegt ‘ontzettend blij’ te zijn met de nominatie op het onderwerp Beste Buur!. “Wij zijn gevestigd op een plek die van oudsher een verbindende rol heeft in de haven en de stad. Afgelopen jaren hebben we er met plezier aan gewerkt om ons museum(gebouw) te transformeren van statig naar open: een thuishaven voor iedereen. We hopen de publieksprijs te winnen om daarmee onze museumdroom te verwezenlijken”.

Eerdere winnaars

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij reiken de Museumprijs jaarlijks uit in samenwerking met de Museumvereniging. Dit jaar doet ook AVROTROS mee.

Eerdere winnaars zijn Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), het Stedelijk Museum Schiedam (2019), het Maritiem Museum Rotterdam (2018), het Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), het Fries Museum Leeuwarden (2015) en het Klok en Peel Museum Asten (2014). www.museumprijs.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: