Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid

Negen teams hebben een visie ingezonden voor een van de drie ontwerpthema’s voor de prijsvraag Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Daaruit heeft de jury drie teams geselecteerd, die nu zijn uitgenodigd hun visie uit te werken tot een schetsontwerp.

De ontwerpen worden in het najaar, bij een openbare bijeenkomst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, gepresenteerd.

De prijsvraag is uitgeschreven door rijksbouwmeester Floris Alkemade en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met negen grote stadskerken en Architectuur Lokaal.

Geselecteerde teams

De jury selecteerde drie teams, een per ontwerpthema, om hun visie uit te werken tot een schetsontwerp voor de bij het thema behorende drie kerkgebouwen:

Thema: Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort

Kerken: Grote Kerk Zwolle, Pieterskerk Leiden, Stevenskerk Nijmegen

Team: COUP, Buro Belén, De Groene Grachten in samenwerking met Hylkema Erfgoed en Bartenbach

Thema: Energiekoppelingen: opvang, energieopwekking en -uitwisseling

Kerken: Der Aa-kerk Groningen, Grote Kerk Naarden, Oude Kerk Amsterdam

Team: ABT en Obscura in samenwerking met Lesia Topolnyk

Thema: Verbinding met de omgeving: toegankelijkheid en inbedding

Kerken: Kathedrale basiliek Sint Bavo Haarlem, Sint Janskathedraal ’s-Hertogenbosch, Domkerk Utrecht

Team: Braaksma en Roos Architecten, Inside Outside, Antea Group in samenwerking met Johanna van Doorn Cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit

Ontwerpfase

Aan de geselecteerde teams is gevraagd hun visie uit te werken. Die moet aansluiten bij de wensen van de kerkeigenaren, het gebruik, de monumentale waarden en de kwaliteit van dit uitzonderlijke type gebouwen.

Niet gevraagd is om maatwerkoplossingen die slechts toepasbaar zijn voor één specifiek kerkgebouw, maar juist om bijzondere oplossingen die kunnen worden vertaald naar een aanpak en/of productontwikkeling die ook bruikbaar is voor andere monumentale (kerk)gebouwen.

Presentaties

In het najaar vindt een openbare bijeenkomst plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, waarbij de teams hun ontwerp presenteren aan de jury in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de deelnemende kerken en publiek.

Het juryrapport, de visies en de ontwerpen worden tijdens de slotbijeenkomst gepresenteerd en na de bijeenkomst gepubliceerd op de webpagina van de prijsvraag.

Poëzie, techniek en schoonheid

De prijsvraag is gericht op negen opvallende, gezichtsbepalende en monumentale kerken. Grote stadskerken staan voor dezelfde opdracht als de hele maatschappij: verduurzaming.

Veel monumentale kerken kunnen niet altijd even goed uit de voeten met reguliere duurzaamheidstoepassingen. De gebouwen vragen om innovatieve energieoplossingen mét ontwerpkwaliteit: om een vernieuwende combinatie van poëzie, techniek en schoonheid. Daarom hebben Alkemade en de RCE een oproep gedaan om voorstellen voor inspirerende, innovatieve en passende ontwerpvoorstellen die bijdragen aan een substantiële verduurzaming van grote stadskerken.

Jury

De jury bestaat uit Floris Alkemade, rijksbouwmeester (voorzitter), Susan Lammers, algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Willem Jan de Hek, predikant Protestantse Wijkgemeente Jacobikerk Utrecht, Christien Meindertsma, kunstenaar en ontwerper, Laetitia Ouillet, senior specialist, eRiskgroup, Patty Wageman, directeur Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en vertegenwoordiger van het Grote Kerkenoverleg. Secretaris is Cilly Jansen, Architectuur Lokaal.

Foto: De jury (met o.a. Floris Alkemade en Susan Lammers) in de Jacobikerk, Utrecht.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.