Subsidie woonhuis-rijksmonument

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen weer subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Vanaf maandag 1 maart tot en met 30 april kunnen zij voor instandhoudingskosten die in 2020 gemaakt zijn, gebruikmaken van de regeling.

Wie dit jaar nog onderhoud gepland heeft aan zijn of haar rijksmonumentale woonhuis, kan in 2022 in dezelfde periode voor dergelijke werkzaamheden om subsidie verzoeken.

Waarvoor

De financiële steun van het rijk is bestemd voor regulier onderhoud en restauratie van monumentale onderdelen.

Het gaat daarbij om sobere, doelmatige en technisch noodzakelijke werkzaamheden. Denk aan onderhoud aan gevels of kozijnen of aan schilderwerk of funderingswerkzaamheden.

De subsidie geldt niet voor comfortverbetering, verduurzaming, en onderhoud of vervanging van de keuken, badkamer of cv-installatie.

Voor wie

De subsidie-rijksmonumenten is als gezegd bedoeld voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten die een woonfunctie hebben. Zij kunnen de geldelijke steun ook via hun Vereniging van Eigenaren aanvragen.

Eigenaren van (certificaten van) aandelen van een Natuurschoonwet-NV of -BV (landgoederen) komen eveneens in aanmerking.

Op de website van de RCE staat alle informatie over de regeling en hoe de subsidie moet worden aangevraagd. Ook is er een handig overzicht te vinden van welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen en welke niet.

In plaats van fiscale aftrek

De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten heeft vorig jaar de fiscale aftrek voor rijksmonumenten vervangen. Voorheen konden eigenaren daarvoor bij de Belastingdienst terecht.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt alle aanvragen namens verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Meer informatie op www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten

Foto: Kleine Dijlakker, Bolsward (foto RCE).

 

1 thought on “Subsidie woonhuis-rijksmonument

  1. Mijn aanvraag subsidie wordt niet als valide beschouwd. Mijn woonadres is sbn doormansingel in Doesburg en het

    adres van mijn woning (rijksmonument in Zutphen is Oudewand 134 a Rijksmonumentnr 41152

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.