Succesvolle bomenactie Huis Landfort

De stichting Erfgoed Landfort (sEL) begon november 2020 via crowdfunding een bomenactie voor Huis Landfort in Megchelen. Vijf weken later is de inzameling succesvol afgerond. Met de opbrengst kan de sEL het omliggende park van ruim 50 uitzonderlijke bomen voorzien. In totaal haalde de stichting meer dan 42.000 euro op.

Ooit telde het historische landgoed, dat op het ogenblik ingrijpend wordt gerestaureerd, een rijke variatie bomen, aangeplant door de vroegere eigenarenfamilie Luyken. Door oorlog of ouderdom is een groot aantal echter verdwenen.

De schenkingen per boom lopen uiteen van 300 tot 2.500 euro. Naast bij de opknapbeurt betrokken architecten en bedrijven, hebben tal van particulieren schenkingen gedaan.

Uiteenlopende redenen

Volgens sEL-directeur René Dessing ontving de stichting niet alleen geld uit de regio, maar uit heel Nederland. Ook een bekende uit Italië deed twee bomen cadeau.

Dessing: “Men gaf om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld om een dierbare te gedenken. Twee bomen zijn geschonken door mensen die weten dat zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden. Sommige bomen eren een huwelijkspartner, andere zijn bedoeld om waardering uit te drukken voor het project Huis Landfort. Een bedrijf zag af van kerst-relatiegeschenken en liet zijn relaties weten een boom te adopteren”.

Restauratie buitenplaats

De stichting Erfgoed Landfort spant zich in om het uit 1434 stammende historische landgoed te restaureren. Daarbij wordt het koetshuis met oranjerie herbouwd, de moestuin teruggebracht en het park en landhuis opgeknapt. Herstel van de buitenplaats in Oost-Gelderland moet in 2022 zijn afgerond.

Foto: Huis Landfort in Megchelen (foto Leontine van Geffen).

1 thought on “Succesvolle bomenactie Huis Landfort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.