Ga naar de inhoud

Succesvolle 12e editie Dag van het Kasteel

Door het hele land trokken ruim 120 kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en kasteelplaatsen – met sporen van verdwenen kastelen –  weer veel liefhebbers naar de Dag van het Kasteel op maandag tweede pinksterdag.

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) organiseerde het grote publieksevenement voor de 12e keer, dit jaar met Over de grens als centraal thema. Gezinnen namen een kijkje op een kasteel in hun eigen omgeving, anderen reisden verder weg om een programma bij te wonen op de veelal particuliere historische locaties.

Met voorstellingen, lezingen en concerten rond de thema’s Koloniale banden, Internationale familiebanden en Grenzeloze muziek beleefden zowel publiek, performers als eigenaren verrassende en soms ontroerende momenten.

Beladen

Een groot aantal kastelen en buitenplaatsen heeft banden met het koloniale verleden. Toch is dat voor velen nog een beladen onderwerp. Zeven locaties leverden een bijdrage om het vanuit meerstemmig perspectief voor het voetlicht te brengen.

Op Landgoed Vollenhoven in Utrecht ontving bewoonster Liline Haitsma Mulier zeer geïnteresseerd publiek in haar huis voor een lezing van neerlandica Frieda Heijkoop, die werkt aan een boek over Vollenhoven. De koloniale banden van verschillende voormalige eigenaren van het landgoed werden belicht, onder wie baron Van der Capellen, tot 1826 gouverneur-generaal in Nederlands-Indië. Daar had hij zich ingezet voor de ontwikkeling van het land en de bevolking.

Bij zijn terugkeer naar Nederland nam Van der Capellen Ourika mee, die eerder als jong meisje uit Papoea Nieuw Guinea was ontvoerd. Zij trouwde met een tuinknecht van Vollenhoven. Singer-songwriter Shishani maakte indruk met haar eigen ode aan Ourika, door zich in het meisje te verplaatsen vanuit haar eigen gevoel van vervreemding in Nederland.

Verleden komt tot leven

Zo brachten de programma’s Koloniale banden en Internationale familiebanden bezoekers op verrassende wijze in contact met het verleden.

Daarnaast boden zes kastelen en buitenplaatsen jonge musici een podium, waarbij op elke locatie een andere periode uit de muziekgeschiedenis tot leven kwam. Bezoekers waren vol lof over de originele invulling van het thema Grenzeloze Muziek en de kwaliteit van de musici. Zo bracht het klassieke strijktrio AlLuTe Indonesische krontjong muziek ten gehore op buitenplaats Doornveld te Doorn – een verwijzing naar een voorouder van de huidige bewoners die theeplanter was in Indonesië.

 Routes

Liefhebbers van middeleeuwse kastelen bezochten de Archeotrails – routes langs sporen van verdwenen kastelen – in Utrecht, Groningen en Gelderland en Overijssel. Daarnaast werd er volop genoten van uitgezette fietsroutes, onder meer langs Exoten op landgoederen, en natuurlijk van de activiteiten en rondleidingen bij alle deelnemende locaties.

Foto: Kasteel Sterkenburg te Driebergen-Rijsenburg (foto NKS).