Ga naar de inhoud

Succesvolle herbestemming gevelkunstwerk Verhulst

Bij het Ketelhuis op Strijp-S in Eindhoven is een bijzonder stukje lokaal erfgoed onthuld. Het betreft het herbestemde kunstwerk dat Gé Verhulst in 1963 vervaardigde voor de buitengevel van de Katholieke Detailhandelsschool, later het Van der Puttlyceum.

De school is in 2018-2019 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouwwijk Vijf van Vorst. Het kunstwerk siert sinds kort de buitengevel van het door Woningcorporatie Sint Trudo herontwikkelde Ketelhuis aan het Ketelhuisplein.

Wederopbouw

‘Vorming, creatie en verkoopkunde’ is een waardevolle en uitgesproken exponent van de wederopbouwperiode (circa 1946 – 1970).

Die naoorlogse jaren worden gekenmerkt door daadkracht gepaard aan vooruitgangsoptimisme. Nooit meer oorlog, Nederland opbouwen en dan beter dan het was, onderwijs – ook middelbaar – voor jongens en meisjes, welvaart voor iedereen.

Belangrijk fenomeen uit de wederopbouwperiode is ook de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Kunstenaars mochten monumentale kunstwerken maken om de monotonie van de nieuwbouw te doorbreken.

Na felle strijd voerde de rijksoverheid in 1952 een percentageregeling in, waarbij 1,5 procent van de totale bouwsom van overheidsgebouwen (w.o. gemeentehuizen, scholen, ziekenhuizen, postkantoren en brandweerkazernes) werd gereserveerd voor kunst. Dit om kunst op een laagdrempelige manier bij de mensen te brengen.

Verhulst

Gé Verhulst (1932-2020) ontwierp in de jaren 1960-1987 circa 35 monumentale kunstwerken. In dit kleurrijke dynamische mozaïek gebruikte hij de meest uiteenlopende materialen: natuursteen, marmer, kiezels, glas, tegels. Het geheel omvat door een betonnen band.

De Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft het hele traject van uitname, restauratie, herplaatsing en financiering van het kunstwerk geleid. Verwezenlijking vond plaats met geldelijke steun van CRA Vastgoed, de gemeente Eindhoven, Rabobank Regio Eindhoven, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Gravin van Bylandt Stichting en in het bijzonder Woningcorporatie Sint Trudo.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.