Succesvolste Nationale Molendag sinds jaren

Ontmoet de molenaar was het thema van Nationale Molendag 2018 op zaterdag 12 en zondag 13 mei. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Een groot aantal liefhebbers ging, vaak per fiets, op bezoek bij molenaars en hun molens. Vooral zaterdag was het – geholpen door het zonnige weer – op deelnemende molens in het hele land drukker dan voorgaande edities.

Aan de jaarlijkse nationale manifestatie deden zaterdag ruim 700 molens mee, zondag circa 250. Afgaande op de informatie die zondagmiddag beschikbaar was, schat vereniging De Hollandsche Molen, samen met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verantwoordelijk voor de organisatie, het bezoekersaantal ruim boven 90.000. Daarmee was het de succesvolste Nationale Molendag sinds jaren.

Tevreden

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, blikt dan ook tevreden terug.

“Voor ons is dit succes andermaal een bewijs dat molens én het molenaarsambacht bij Nederland horen. Veel mensen hebben kunnen zien hoe mooi molens zijn, maar vooral ook van de vrijwillige molenaars zelf kunnen horen hoe boeiend het is met molens aan de slag te zijn. Zij verdienen een grote pluim, evenals al die anderen die vrijwillig op de molens actief zijn, zoals klusjesmensen, molengidsen en bestuurders. Tegelijkertijd hopen wij dat bij veel bezoekers het molenvirus heeft toegeslagen en dat ook zij vrijwilliger willen worden, want vrijwilligers blijven dringend nodig voor toekomstig molenbehoud”.

Extra activiteiten

Op veel molens waren extra activiteiten te beleven, van demonstraties rietvlechten en muziekconcerten tot een heuse badeendjesrace. Bij de Bolwerksmolen in Deventer (foto) konden kinderen knutselen en werd het zagen van boomstammen gedemonstreerd, op De Zandhaas in Santpoort stond het drinken van wiekenbier op de agenda en bij De Bente in het Drentse Dalen werd kinderen op speelse manier geleerd knopen te leggen.

De Molen-Ontdekboekjes met raadseltjes en puzzeltjes voor kinderen die overal gratis klaar lagen vonden gretig aftrek.

Foto: de Bolwerksmolen te Deventer (foto Wim Giebels).