Taco Anema portretteert vrijwilligers Stichting Oude Groninger Kerken

Wie zijn toch die vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor kerken? Wat bindt ze, wat doen ze? Een antwoord hierop geeft fotograaf Taco Anema met de tentoonstelling Passanten, te zien van 16 september tot en met 10 oktober bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.

Een kerk wordt gedragen door vrijwilligers. Ze zingen in een koor, spelen op het orgel, onderhouden het kerkhof of ondersteunen ouderen en zieken in de buurt. Ook het lidmaatschap van een bestuur of commissie(s) gebeurt veelal op basis van vrijwilligheid.

De vrijwilliger zelf is echter onzichtbaar. Hij of zij functioneert vooral op de achtergrond. In Passanten worden de vrijwilligers van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) in het zonnetje gezet.

Spiegelende kerk

Taco Anema portretteerde ter ere van het 50-jarig jubileum van de SOGK maar liefst 94 plaatselijke commissies.

De kerken van de stichting zijn soms al acht eeuwen oud. De foto’s worden tentoongesteld in een speciaal ontworpen installatie (ontwerper Studio 212 Fahrenheit) in de vorm van een spiegelende kerk. Zo ziet de toeschouwer niet alleen de gebruikers van de kerken, maar ook zichzelf. Dat roept op tot reflectie; welke betekenis hebben kerkgebouwen voor mij? Maar misschien ook wel: heb ik voldoende oog voor het belangrijke werk dat ‘passanten’ leveren?

Nationale Kerkenaanpak

Het is niet geheel toevallig dat de tentoonstelling juist nu een plekje krijgt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De komende jaren zet de RCE zich samen met gemeenten, kerkeigenaren en vertegenwoordigers van erfgoed- en burgerorganisaties, met de Nationale Kerkenaanpak in voor een duurzame toekomst van kerkgebouwen. Belangrijke pijler is publiekstoegankelijkheid. Hoe vaker een kerk open is, hoe meer mensen van al het moois dat het gebouw te bieden heeft kunnen genieten. Vrijwilligers spelen daarbij een vitale rol.

Taco Anema

De foto’s van Taco Anema zijn altijd zorgvuldig gecomponeerd, het zijn moderne klassiekers.

Eerder bracht hij o.a. de Nederlandse bestuurscultuur in beeld, in de serie Dutch Boards. Die reeks is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Een selectie ervan was te zien in de Hermitage in Amsterdam.

Bezoekersinformatie

Passanten is vrij toegankelijk en bevindt zich in de centrale hal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (op de begane grond). Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur – 18.00 uur. Adres: Smallepad 5, 3811 MG Amersfoort

De begeleidende catalogus is gratis verkrijgbaar bij een bezoek aan de tentoonstelling.

www.toekomstreligieuserfgoed.nl

www.groningerkerken.nl

Foto: Installatie Passanten – Studio 212 Fahrenheit/Roelof Bos.