Meteen naar de inhoud

Team Grutters beste maasheggenvlechters

Team Grutters uit Oeffelt is voor de derde keer gekroond tot Nederlands kampioen maasheggenvlechten. De bijbehorende wisseltrofee, de Gouden Hiep, krijgt een ereplaats op de schouw van de broers en hun neef.

Maasheggenvlechten, Nederlands immaterieel erfgoed, is van oudsher een manier om heggen veedicht te maken. Kenmerkend voor de maasheggenstijl is het gebruik van alleen levend materiaal, bij voorkeur meidoorn, dat in de heg aanwezig is. Hierdoor wordt de heg met de jaren steeds sterker en dichter.

Het NK werd op zondag 12 maart na twee coronajaren weer met publiek gehouden en wel voor de 17e keer. Plaats van handeling was Portaal de Vilt in Oeffelt.

44 Vlechtteams

In totaal 44 teams streden om de Gouden Hiep. Meer dan 200 vlechters waren aan het kappen, zagen, snoeien en vlechten. Het Land van Cuijk was goed vertegenwoordigd, maar ook studenten van de universiteit Wageningen weten Oeffelt te vinden. Met zes teams namen zij deel aan de titelstrijd.

Naast de maasheggenstijl werd er gevlochten in Engelse, Ierse, Welsh, Franse en Belgische stijl. Vanuit Ierland was kampioen Clive Lyttle naar Oeffelt afgereisd om zijn vlechtkunsten te laten zien.

Sprong Vooruit

Organisator de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer had in de voorbereiding op het kampioenschap samenwerking gezocht met manege Sprong Vooruit. Samen boden ze de bezoekers een mooi programma aan. De jeugdafdeling van IVN Maasvallei verzorgde diverse creatieve activiteiten. Kinderen die van paarden houden, haalden hun hartje op in de manege.

Winnaars

Maar het ging uiteindelijk om wisseltrofee de Gouden Hiep. Team Grutters, bestaande uit Antoon Grutters, Paul Grutters, Henk Grutters en Piet Peters uit Oeffelt, kreeg van de jury de beste beoordeling.

De Toppers uit Vierlingsbeek (Peter Stevens, Wim Geurts, Henny de Haas en Rinaldo Derks van de Ven) legden beslag op de tweede plaats. Derde werd team Loerangel uit Boxmeer (Bert Guntlisbergen, Walter Claassen en Guido van Oorschot).

Zilveren Halve Maan

Ieder jaar wordt ook de prijs van de best uitgelopen meidoornhaag van het vorige kampioenschap uitgereikt. Team Mit d’n stroam mit uit Boxmeer (Wim van Lanen, Christel Roelofs en Maureen van Lanen) kreeg de Zilveren Halve Maan voor een jaar mee naar huis.

Het team van Marijn Schippers, Luke Schippers en Libby van den Besselaar van Behoud Groen Erfgoed Harmelen won de John French award voor het beste kapwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: