Ga naar de inhoud

Teams erfgoedvrijwilligers strijden om geldprijzen

De finalisten voor de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs zijn bekend. Onder leiding van Leatitia Griffith selecteerde de jury drie teams uit 67 aanmeldingen. ‘Erfgoedbènde’, ‘Erfgoed gezocht’ en ‘Werkgroep Oeffelt en Loerangel’ maken kans op de hoofdprijs van 10.000 euro.

Vanaf vandaag (dinsdag 20 oktober) kan eenieder een maand lang via de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl een stem uitbrengen op een van de teams.

Waardering

De Erfgoedvrijwilligersprijs is in het leven geroepen door verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Haar ministerie waardeert de inzet van vrijwilligers. “Zij zijn voor het behoud en de beleving van erfgoed onmisbaar. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ook vormen ze door hun enthousiasme een belangrijke schakel naar een groter en meer divers publiek”.

De uitreiking van de prijs, op vrijdag 4 december 2020 in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, is te volgen via een livestream.

Magazine MONUMENTAAL zet de drie finalisten op een rij.

Erfgoedbènde

De Erfgoedbènde (foto) bestaat uit vrijwilligers die vanuit Erfgoed Brabant op originele en laagdrempelige wijze Brabants cultureel erfgoed op de kaart zetten voor jongeren. Door middel van bijeenkomsten en excursies, zoals kroegcolleges en de Erfgoed pubquiz, laat het team volgens de jury jeugd toegankelijk kennismaken met Brabants erfgoed.

Erfgoed Gezocht

De vrijwilligers van Erfgoed Gezocht hebben de afgelopen 1,5 jaar de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug afgespeurd op hoogtekaarten om onontdekt archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen in kaart te brengen. Het team levert daarmee een cruciale bijdrage aan het beheer en behoud van archeologisch erfgoed, aldus de jury.

Werkgroep Oeffelt en Loerangel

De Werkgroep Oeffelt en Loerangel van de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) is een vrijwilligersteam dat zich al sinds 2009 in weer en wind inzet voor het Maasheggen UNESCO MAB landschap in het noordoosten van Brabant.

Het team speelt volgens de jury een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten. Dat doet het door het aanbieden van workshops, bedrijfswerkdagen en excursies. Ook organiseert het team jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten.

Stemmen

Op de finalisten kan tot 20 november worden gestemd via de website www.erfgoedvrijwilligers.nl. Het team met de meeste stemmen wint. Op de website stellen de drie kandidaten zich voor via zelfgeproduceerde filmpjes.

Uitreiking live te volgen

Op 4 december 2020 volgt de uitreiking door minister Ingrid van Engelshoven, live te volgen vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag via de website.

Het winnende team krijgt een cheque ter waarde van 10.000 euro, voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de andere helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk van de eigen organisatie. De twee overige finalisten ontvangen uit handen van de bewindsvrouw elk een cheque van 5.000 euro, waarvan de besteding op dezelfde wijze wordt verdeeld.

Organisatie

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om vrijwilligers in de sector te bedanken voor hun werk. Vrijwilligers maken het mogelijk het culturele erfgoed voor het grote publiek toegankelijk te maken. De Stichting Nederland Monumentenland is organisator van de competitie.

Foto: De Erfgoedbènde laat jongeren op toegankelijke wijze kennismaken met Brabants erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.