Ga naar de inhoud

Teesinkbos in Boekelo wordt beschermd gezicht

De gemeente Enschede werkt aan een voorstel om de wijk het Teesinkbos in Boekelo aan te wijzen als beschermd stadsgezicht.

In een buurt met die status mogen eigenaren geen ingrijpende aanpassingen doen aan hun woning zonder het doorlopen van een uitgebreide vergunningprocedure en positief advies van de monumentencommissie.

Voorbescherming

Om te voorkomen dat er tijdens de procedure aanpassingen worden gedaan aan de bungalows, wil het college van burgemeester en wethouders het Teesinkbos ‘voorbescherming’ opleggen. Dat houdt in dat met oog op de beschermde status alsnog een vergunning nodig is voor ingrijpende veranderingen aan de panden.

Nico Zantinge

Aan zijn tekentafel ontwierp architect Nico Zantinge (1928-1983) in de jaren 60 een bouwplan met 69 lage baksteenwoningen in een bos dat toebehoorde aan de textielfamilie Van Heek. De bungalowwijk in het groen, voor een deel geschakelde huizen en deels gegroepeerde woningen rond drie pleintjes aan de Bastinglaan en Henry Dunantlaan, is gebouwd in 1968 en kreeg de naam Teesinkbos.

Helsingør

Typerend voor de huizen is dat zij aan de voorkant heel gesloten zijn, maar aan de achterkant juist heel open. Zantinge zou zich hebben laten inspireren door een wijk in de Deense stad Helsingør.

Erfgoedvereniging Heemschut, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en het Cuypersgenootschap hebben voor het Teesinkbos afgelopen zomer een monumentenstatus aangevraagd.