Teylers medeoprichter alliantie oudste musea

Het Teylers Museum in Haarlem heeft met de Kunstkamera Sint-Petersburg en de Frankesche Stiftungen in Halle de Alliance of Early Universal Museums opgericht. Dit om samenwerking te bevorderen tussen musea die zijn gesticht vóór circa 1800 in Europa en andere werelddelen.

Bedoelde oudste musea met hun collecties kunst en wetenschap zijn gehuisvest in historische monumenten. Om de alliantie verder uit te breiden met meer leden zijn plannen in de maak. Verder zijn projecten in gang gezet voor tentoonstellingen en digitale samenwerking om de verzamelingen beter toegankelijk te maken.

Teylers Museum

 Het Teylers, Nederlands eerste museum, opende in 1784 zijn deuren voor publiek. Tot begin twintigste eeuw functioneerde het als laboratorium voor eigentijdse kunst en wetenschap.

De grote en brede collecties zijn in de loop van de tijd aangeschaft om belangrijke wetenschappelijke vragen op te lossen en om het kunstklimaat te verbeteren. Het gebouw in Haarlem is telkens uitgebreid volgens de toen gangbare stijl en toont daarmee een staalkaart van drie eeuwen museumarchitectuur. Tegenwoordig is de museale functie het belangrijkst.

Kunstkamera

De Kunstkamera Sint-Petersburg, in 1724 opgericht door tsaar Peter de Grote, omvatte verzamelingen kunst, natuurlijke historie, boeken en tijdschriften.

Er werden belangrijke Nederlandse collecties aangekocht, zoals die van naturaliënverzamelaar Albertus Seba en onderzoeker Herman Boerhaave. De enorme verzamelingen zijn later deels verspreid over paleizen en nieuw opgerichte musea, waaronder de Hermitage.

Tegenwoordig is de Kunstkamera onderdeel van de Russische Academie van Wetenschappen. Zij biedt, naast de oude ‘Wunderkammer’ van Peter de Grote, vooral presentaties op het gebied van etnografie en antropologie.

Franckesche Stiftungen

De Franckesche Stiftungen in Halle is eind 17e eeuw opgericht door August Hermann Francke om armen te helpen en om weeskinderen een goede opleiding te geven.

Voor het onderwijs werd in 1698 een ‘Kunst und Naturalienkammer’ geopend. Die raakte in de 19e eeuw in onbruik en is vanaf 1995 zorgvuldig gereconstrueerd. Tegenwoordig omvat het instituut tientallen, deels monumentale, gebouwen: scholen, kinderopvang, huizen en een historische bibliotheek.

Foto: Ovale Zaal van het Teylers Museum, Haarlem (foto Kees Hageman).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.