Ga naar de inhoud

Thuis kaarsjes branden voor 101 Oezbeken

De Stichting Sovjet Ereveld in Leusden vraagt mensen op donderdag 9 april thuis een kaarsje aan te steken voor 101 in Amersfoort vermoorde Oezbeken. Zo kunnen deze oorlogsslachtoffers toch worden herdacht nu bij de jaarlijkse plechtigheid geen publiek aanwezig kan zijn.

Om een gevoel van saamhorigheid te creëren verzoekt de Stichting Sovjet Ereveld deelnemers een foto van het brandende kaarsje op Facebook te plaatsen en te delen op haar pagina. Foto’s kunnen ook worden gemaild naar info@sovjet-ereveld.nl.

Besloten

De ceremonie op 9 april ’s ochtends is dit jaar besloten. De beelden ervan worden later op de dag gedeeld met pers en publiek.

In het bijzijn van burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en de locoburgemeester van Amersfoort, Kees Kraanen, worden kaarsjes aangestoken en geplaatst bij monument Koedriest, op de plek waar 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie op 9 april 1942 werden doodgeschoten.

Naar verluidt kwamen zij uit Oezbekistan. Er worden 24 witte kaarsjes gebrand voor de 24 soldaten die in Kamp Amersfoort aan honger, ziekte en mishandeling overleden én 77 rode kaarsjes voor de 77 mannen die werden gefusilleerd. Alle 101 soldaten zijn na de oorlog opgegraven en herbegraven op het Sovjet Ereveld aan de Dodeweg in Leusden, naast begraafplaats Rusthof.

Programma

Ruben van Gogh van het Utrechtse Stadsdichtersgilde draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, houdt een korte toespraak.

Aanvankelijk zou de herdenking in het teken staan van de brug die de stichting heeft weten te slaan met Oezbekistan. Een cameraploeg uit de hoofdstad Tasjkent en een delegatie van 40 mensen onder leiding van de gouverneur van Navoi zouden de ceremonie bijwonen. Maar zij kunnen Nederland niet binnenkomen als gevolg van de maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Jaarlijks

De plechtigheid op 9 april wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Sovjet Ereveld in samenwerking met Kamp Amersfoort, Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort, scholengemeenschap ‘t Atrium en Slavisch koor Byzantium. Het koor en een schoolklas van ‘t Atrium kunnen dit jaar evenmin aanwezig zijn.

De Stichting Sovjet Ereveld hoopt met dit initiatief niettemin een bijdrage te leveren aan een aangepaste manier van herdenken. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het extra belangrijk dat we door de moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kunnen herdenken. “Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode sterk in onze samenleving gevoeld”, aldus het comité.

Foto: Marco Hofsté.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.