Tijdcapsule uit de jaren vijftig/zestig

Erfgoedorganisatie Hendrick de Keyser is erfgenaam geworden van een bijzonder huis in het Zeeheldenkwartier te Hilversum. Het overleden verenigingslid Henk Sloëtjes heeft haar de jaren vijftig woning van zijn ouders nagelaten.

Wie over de drempel stapt van het markante rijtjeshuis uit 1955, treedt binnen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Dat J.P. Coenstraat 80 nooit werd verbouwd is opmerkelijk, maar dat echt álles in de woning nog dateert uit die jaren is volgens Hendrick de Keyser uniek.

Dudok

Het Zeeheldenkwartier werd in de eerste helft van de 20e eeuw in Hilversum aangelegd als onderdeel van een uitbreidingsplan, ontworpen door de vermaarde architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok.

De J.P. Coenstraat is vervolgens in de jaren vijftig volgebouwd met betaalbare koopwoningen voor gezinnen. Het zijn karakteristieke rijtjeshuizen uit de wederopbouwperiode. Zo ook nummer 80, een onderkomen in een blokje van vijf.

Op de begane grond bevinden zich een halletje, een keuken en een doorzonkamer, op de verdieping drie slaapkamers en een douche.

Antony en Neeltje Sloëtjes

Vlak na de oplevering in 1955 werd het pand betrokken door het echtpaar Antony en Neeltje Sloëtjes.

Met hun zoon Henk leidden zij in veel opzichten een leven dat sterk overeenkomt met ons hedendaagse beeld van de jaren vijftig en zestig: ‘Ton’ werkte bij Philips als vertaler van gebruiksaanwijzingen, ‘Nel’ hield zich aan een strak schema huishoudelijke taken. Zondags ging het gezin naar de kerk, ’s zomers bracht het zijn vakanties door in eigen land. In de eerste helft van de jaren zestig kochten ze een auto (een citroengele Renault 8) en een televisie.

Intiem inkijkje

De Sloëtjes gooiden zelden spullen weg, veranderden al even weinig en in de jaren voor zijn overlijden heeft Henk de inrichting waar nodig teruggebracht.

Naast het feit dat het pand behoort tot de weinige rijtjeshuizen in de collectie van Hendrick de Keyser, geeft de combinatie van interieur en familieverhaal een intiem inkijkje in het gezinsleven van de jaren vijftig en zestig.

De komende tijd onderzoekt de vereniging het huis en worden plannen gemaakt om deze ‘tijdcapsule’ open te stellen voor bezoekers.

Foto: Het interieur van de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum voert de bezoeker terug naar de jaren vijftig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.