Toekomst natuurgebied Het Zandgat bij Kostvlies veilig

Vereniging De Hamerlanden en de stichting Het Drentse Landschap hebben de toekomst van natuurgebied Het Zandgat bij het dorp Kostvlies (gemeente Aa en Hunze) veiliggesteld. De koopakte is getekend.

Volgens partijen betreft het ‘een mooi voorbeeld van burgerparticipatie en natuurbehoud door, voor en met inwoners uit de buurt, ondersteund door een professionele natuurbeherende organisatie’.

Historie

In december 2015 kwam in Kostvlies een stukje natuur te koop van 4,5 hectare met daarin een zandafgraving (plaatselijk bekend als Het Zandgat).

Het Zandgat ligt op de oostflank van de Hondsrug. Omzoomd door bos is als gevolg van een afgraving een meertje ontstaan met karakteristieke hoogteverschillen. Het gebied is de afgelopen jaren door bewoners van Kostvlies gebruikt voor allerlei activiteiten. Wisselende eigenaren van het terrein wilden het van de hand doen, met het te koop zetten van het perceel werd het terrein afgesloten.

Hamerlanden

Om het gebied te behouden besloten inwoners van Kostvlies de handen ineen te slaan in vereniging De Hamerlanden, opgericht op 3 maart 2016.

Omdat het, in de ogen van de verkoper, de vereniging niet snel genoeg lukte de financiering rond te krijgen ging het bezit over naar ASLB Holding te Venlo. Die wilde het Zandgat voor de karpervisserij exploiteren. Het geldende bestemmingsplan zat die plannen echter in de weg. Reden voor de nieuwe eigenaar het gebied uiteindelijk weer af te stoten.

Nieuw perspectief

Een en ander bood De Hamerlanden, inmiddels 100 leden sterk, nieuw perspectief.

Getriggerd door de doelstelling van Het Drentse Landschap: ‘Natuurgebieden in stand te willen houden, te ontwikkelen en open te stellen waar mogelijk’ besloot het bestuur contact te zoeken met de stichting om samen dit unieke stukje natuur in Kostvlies te behouden.

Te duur

Het Drentse Landschap overwoog bijna twintig jaar geleden al eens het voormalige zandgat te verwerven, maar door de hoge vraagprijs is het nooit tot serieuze onderhandelingen gekomen.

Het verzoek van De Hamerlanden sprak de stichting aan, temeer omdat het initiatief gedragen wordt door de buurt. Ook de vrijwillige inzet rond behoud en beheer van het gebied is volgens de stichting bewonderenswaardig.

Reden voor Het Drentse Landschap samen met de vereniging met succes op zoek te gaan naar mogelijkheden de toekomstige eigendomssituatie veilig te stellen.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door schenkingen van buurtbewoners en een bijdrage van de Postcodeloterij. Verder komt het Zandgat in aanmerking voor een zogenoemde Leadersubsidie waarbij een boomgaard, een beweegtuin en een vlindertuin tezamen met de inzet van vele vrijwilligersuren zorg moeten dragen voor de promotie van een ecovriendelijke hotspot van bijzondere buurtactiviteiten.

Foto: Het Zandgat bij Kostvlies (foto Karla Leeftink).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.