Ton voor reconstructie moestuin Huis Landfort

Voor reconstructie van de historische moestuin op Huis Landfort te Megchelen ontvangt de stichting Erfgoed Landfort (sEL) van het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBF) een bijdrage van 100.000 euro.

De verdwenen moestuin, die rond 1825 op de buitenplaats in de Achterhoek werd aangelegd, is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de vermaarde landschapsarchitect Johan David Zocher jr.. Hij schetste het circa 50 hectare tellende bos/park op Huis Landfort dat grotendeels behoort tot het bezit van het Geldersch Landschap en Kasteelen.

Visvijver en afscheidingsloot

De bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt besteed aan herstel van de visvijver en een afscheidingsloot tussen moestuin en boomgaard, een zichtberg, half-harde wandelpaden, hagen, hekken, boomgaard, een bloemen-, groente- en kruidentuin.

Voorts krijgt de moestuin een honderd meter lange, ruim twee meter hoge leifruitmuur. Met de restauratie van de moestuin is in totaal een bedrag van ruim 450.000 euro gemoeid.

Voorbeeldig

De adviseurs van het PBF zijn blijkens het motivatierapport overtuigd van de beoogde kwaliteit.

“De restauratie van de moestuin heeft prioriteit voor het gevraagde bedrag omdat de noodzaak voor herstel van dit Zocher-ontwerp groot is en hiermee het hele park, dat van bijzondere cultuurhistorische waarde is, teruggebracht wordt naar zijn oude ontwerp. Dit herstel dient andere historische buitenplaatsen tot voorbeeld en is verder een belangrijk en uniek cultuurhistorisch en landschappelijk element. Ook speelt mee dat het project publiekstoegankelijk zal zijn en aansluit op doelstellingen van enige van onze Cultuurfondsen op Naam”.

Nationaal centrum

De restauratie van de moestuin is onderdeel van het algehele herstel van Landfort.

Na de grote restauratie zal het huis o.a. gaan dienen als nationaal centrum waar bezoekers kennis op kunnen doen over Huis Landfort, de Gelderse buitenplaatsen en de Nederlandse (immateriële) buitenplaatscultuur.

De (moes-)tuin en het park zullen vanaf 2021/22 publiekstoegankelijk zijn. In de fleurrijke moestuin krijgen bezoekers mettertijd informatie over herkomst, betekenis en gebruik van diverse soorten planten, groenten en bloemen in de context van een buitenplaats.

Crowdfunding

Het cultuurfonds schenkt maximaal 100.000 euro, waarvan 50 mille afhankelijk is van bijdrages van andere fondsen. Fonds Martens van Sevenhoven heeft al een toezegging gedaan.

Voor het tweede geldbedrag beraadt de sEL zich over een crowdfunding. Aan restauratie van het historisch uurwerk in het landhuis draagt het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland bij.

Foto: Detail van de moestuin van Huis Landfort (foto Korneel Aschman).