Toolkit voor Eigenaren Modern Huis

De zojuist gelanceerde Toolkit voor Eigenaren van een Modern Huis biedt online gratis te raadplegen informatie voor eigenaren van architectonisch bijzondere huizen uit de 20e eeuw.

Voor bezitters van moderne woningen, erfgoedprofessionals die aan de restauratie van een eigentijds huis werken en/of zij die nog geen ervaring hebben met onderhoud en restauratie, kan de bibliotheek van nut zijn.

De toolkit is bedoeld om huiseigenaren te helpen weloverwogen beslissingen te nemen voor instandhouding van hun ‘jonge’ erfgoed. De geannoteerde bronnenbibliotheek wil een snelle manier zijn om informatie te vinden, het eigen moderne huis beter te begrijpen en te onderhouden en liefhebbers op weg te helpen bij het in stand houden van hun bijzondere huis.

Universeel

Landen hebben diverse niveaus van bescherming voor moderne gebouwen en verschillende voorschriften, maar waar het moderne huis ook staat, er zijn zaken die universeel toepasbaar zijn. Veel daarvan kan worden geleerd door te vergelijken met hoe men het elders aanpakt.

De Nederlandse Toolkit is op initiatief van het Iconic Houses Netwerk samengesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en getoetst door externe erfgoed specialisten. Het project begon in 2019 met een pilot in samenwerking met het Getty Conservation Institute (GCI) in Los Angeles.

De door het GCI’s Conserving Modern Architecture Initiative samengestelde bronnenlijst voor de USA en de door de RCE voor Nederland samengestelde Toolkit gaan beide deze maand oktober live. Daarna wordt de nieuwe rubriek uitgerold naar andere Europese landen waar het Iconic Houses netwerk actief is en waar de meeste van zijn leden, moderne museumwoningen, zijn aangesloten.

Iconic Houses

In 2012 besloot een internationale groep professionals die moderne museumwoningen runnen om het Iconic Houses Netwerk te vormen als platform voor kennisuitwisseling, samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten.

Iconic Houses is een Nederlands initiatief en de enige organisatie die zich internationaal inzet voor het vergroten van de kennis over en het ondersteunen van deze toonaangevende voorbeelden van 20e-eeuws woonontwerp. De website iconichouses.org maakt het leven gemakkelijker voor fans van 20e-eeuwse architectuur en fungeert voor velen als de ultieme bucket list voor architectuurreizen. Naast een handig overzicht met 150 van ‘s werelds meest iconische moderne museumwoningen, in sommige valt te overnachten, richt de organisatie zich op behoud van belangwekkende architectenhuizen.

Zo zijn er in 2020 drie nieuwe aandachtsgebieden en rubrieken op de website bijgekomen: Icons at Risk, om te signaleren welke huizen wereldwijd teloor dreigen te gaan als er niet wordt ingegrepen; Icons for Sale, om kopers en verkopers bij elkaar te brengen van moderne architectenhuizen en de Toolkit voor Eigenaren van een Modern Huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.