Ga naar de inhoud

Transformatie Biesbosch MuseumEiland

Transformatie Biesbosch MuseumEiland
Transformatie Biesbosch MuseumEiland

Na een verbouwing van negen maanden gaat het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam (Noord-Brabant) op zaterdag 27 juni weer open voor publiek. Het bestaande gebouw heeft een spectaculaire transformatie ondergaan. De vaste presentatie, die verhaalt van de geschiedenis en bewoners van De Biesbosch, is volledig vernieuwd. Het pand is uitgebreid met een wisseltentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en een vleugel voor horeca met grote glazen pui. Bovendien wordt later dit jaar naast het grote terras een royale waterspeeltuin toegevoegd die het getijdengebied nabootst.

 

Twee keer zo groot
Architectenbureau Studio Marco Vermeulen tekende voor het nieuwe ontwerp van het museum dat licht en uitnodigend is. Het bestaande gesloten karakter van het gebouw is doorbroken met de komst van een nieuwe vleugel met enorme raampartij aan de zuidwestkant.

Op de daken van zowel het bestaande gebouw als het nieuwe deel gaat gras groeien. Op die manier voegt het pand zich – als ware het een landart object – mettertijd in het omringende landschap. De oppervlakte van het museum is bijna twee keer zo groot geworden. Bij de uitbreiding stond duurzaamheid centraal. Opvallend zijn een natuurlijke waterzuivering met wilgenfilter – een primeur voor Nederland, rivierkoeling en een biomassakachel.

Directeur Peter van Beek: “Architect Vermeulen heeft het museum zo uitgebreid en aangepast dat het naadloos samensmelt met de omgeving. Bezoekers kunnen straks vanaf het betreedbare groene dak De Biesbosch overzien”.

Tentoonstelling
In zeven paviljoens ontrolt zich het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van het zoetwatergetijdengebied tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de huidige status als uitnodigend recreatiegebied.

De bewoners, economie, ambachten en natuur komen aan bod in multimediale ruimtes die de zintuigen prikkelen. De tentoonstelling geeft een rijk beeld van De Biesbosch en de collectie van het museum. Onder meer historische foto’s van vissers en griendwerkers en hun werktuig zorgen voor een persoonlijke en levendige impressie van het gebied.

Eiland
Door de ontpoldering van de Noordwaard is het Biesbosch Museum op een eiland komen te liggen.
Omringd door water en met de historische griend De Pannekoek aan de overzijde clustert het Biesbosch MuseumEiland straks allerlei activiteiten: van tentoonstellingsbezoek tot horecapleisterplaats voor recreanten, van vertrekpunt voor de fluisterboot tot het spelen in de waterspeeltuin.

Na de opening van het museum op 27 juni wordt het eiland verder ontwikkeld en vergraven tot ondiepe kreek die zo is gemodelleerd dat variaties in de waterstand ontstaan. Dat leidt tot een diversiteit aan planten en fauna in het park.