Ga naar de inhoud

Transformatie Van Gendthallen Amsterdam op til

De Van Gendthallen in Amsterdam staan er al tientallen jaren verlaten bij, maar daar komt verandering in. De hallen worden thuishaven voor ondernemers, kunstenaars, technologische startups en pioniers.

Braaksma & Roos Architectenbureau werkt in samenwerking met eigenaar Eduard Zanen en PEAK Development aan het ontwerp voor restauratie en herontwikkeling van het industriële complex.

In aansluiting op de transformatie van het rauwe fabrieksterrein tot levendige stadswijk wordt de karakteristieke hallen vanuit hun individuele kwaliteiten nieuw leven ingeblazen met een verscheidenheid aan functies. De klus moet eind 2022 zijn geklaard.

Industriële beleving

Het imposante complex, dat dateert uit het eind van de 19e eeuw, beslaat een oppervlakte van 13.300 vierkante meter. De vijf verschillende aaneengeschakelde hallen zijn destijds ontworpen als schil voor een divers en voortdurend veranderend programma.

De bebouwing is na opening dan ook continu aangepast aan nieuwe gebruikerseisen. Verder zijn andere gevelopeningen gemaakt, deuren dichtgezet en daken aangepast. Het interieur laat zich nog altijd kenmerken door de ritmiek en repetitie van kolossale kolomconstructies, lange zichtlijnen en de lichtinval door de lange lichtstraten in het dak. Deze elementen vormen een essentieel onderdeel van de beleving van het rijksmonument.

Ook de prominente dwars-as die de hallen onderling verbindt is een belangrijk ingrediënt van de industriële werkplaats. In het nieuwe programma is het koesteren en versterken van deze ruimtelijke beleving een fundamenteel uitgangspunt.

Innovatie als kernwaarde

Bijna honderd jaar stonden de Van Gendthallen ten dienste van spectaculaire ontwikkelingen en innovaties in de machine-industrie. Er werden geavanceerde locomotieven gebouwd, scheepsschroeven gegoten, de eerste dieselmotoren gemaakt en over de hele wereld verspreid.

Technologie en innovatie zijn volledig verweven met het DNA van het complex. Die krijgen ook in het nieuwe programma een plek.

Verankerd op Oostenburg

De oude spoorlijn die in het verleden de verschillende hallen met elkaar verbond, krijgt opnieuw verbindende betekenis in de vorm van een straat die de hallen doorkruist. Daarmee sluit het industriële complex straks aan op de wijk Oostenburg.

“Met verschillende publiekstoegankelijke functies en lokale horeca worden de hallen essentieel onderdeel van het lokale stedelijke weefsel”, zegt een woordvoerder van Braaksma & Roos Architectenbureau.

Toekomstbestendig

Het is de ambitie van betrokken partijen de Van Gendthallen tot een energieneutraal geheel te maken. Daarmee kunnen ze het nieuwe gebruik in de toekomst optimaal faciliteren.

De herontwikkeling moet een voorbeeldproject worden van een innovatieve manier van restaureren en renoveren en zal volgens het architectenbureau een belangrijke bijdrage gaan leveren in het waarmaken van de duurzaamheidsambitie van Amsterdam.

“Het inzetten van het daklandschap als opwekker van energie speelt daar een belangrijke rol in. Met het herstellen van de in het verleden verwijderde stoomkappen zal de ventilatie op vanzelfsprekende en natuurlijke wijze worden geregeld en wordt tegelijkertijd het iconische profiel van de hallen hersteld”.

Foto: De Van Gendthallen in Amsterdam stonden bijna honderd jaar ten dienste van spectaculaire ontwikkelingen en innovaties in de machine-industrie (foto Arjen Veldt).

1 reactie op “Transformatie Van Gendthallen Amsterdam op til”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.