Trapleuningen voor toegang kerk Midwolde

Met een kleine officiële handeling wordt donderdag 19 juli de trapleuning van de kerk van Midwolde in gebruik genomen. Dit als gevolg van intensief contact tussen het Platform Gehandicapten Leek en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Leden van het platform brachten in 2016 rapport uit over de BTBU (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid, Uitgankelijkheid) van de SOGK-kerken in het Westerkwartier. Daarin stond als verbeterpunt: ‘Toegang voorkant, een leuning aan beide kanten’ – en zo geschiedde. Met het aanbrengen van de voorziening is de kerk van Midwolde goed toegankelijk voor mensen met een beperking.

Bij het toetreden van de kerk van Midwolde tot het Grootste Museum van Nederland werd opnieuw de wens geuit de bereikbaarheid te verbeteren.

Twee stuks

Aanvankelijk was er slechts geld voor één leuning, maar de plaatselijke commissie zorgde voor financiering van de tweede.

Ron Caspers – Metaalatelier en Restauratie & Smeedwerk vervaardigde en plaatste een door de SOGK geschetst ontwerp. De staanders van de leuning werden in de natuurstenen traptreden gezet en die werden vervolgens met een smeedijzeren krul aan de zijkant van de trap vastgezet.

Algemene conclusie uit het rapport van het Platform Gehandicapten Leek is dat met kleine verbeteringen grote stappen zijn te zetten. Denk aan mobiele oprijplaten, leuningen, spies bij drempels, trapmarkeringen en beugels in de wc’s. Ook de parkeerplaatsen kunnen verbeterd worden door het aanbrengen van verhardingen waarbij geen grind of ander rul materiaal moet worden gebruikt.

Eén museum

De kerk van Midwolde behoort tot de vier kerken in Groningen die deel uitmaken van Het grootste Museum in Nederland. Museum Catharijneconvent (Utrecht), veertien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De mooiste kerken van Nederland, samen één museum.

Foto: Trapleuningen in volle glorie (foto SOGK).