Tuinarchitect Piet Oudolf Officier Orde Oranje-Nassau

De internationaal vermaarde tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf uit Hummelo is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door burgemeester Marianne Besselink vanwege de unieke tuinstijlen die hij ontwikkelde en de beroemde tuinen die hij in binnen- en buitenland ontwierp. Denk aan de Gardens of Remembrance in New York ter nagedachtenis aan de aanslagen op het World Trade Center.

Piet Oudolf stelde vele jaren zijn privétuin in Hummelo open voor publiek en had tot 2010 zijn eigen kwekerij Futureplants. Sinds begin jaren tachtig is hij bezig met het ontwikkelen van een nieuwe tuinstijl, de Dutch Wave die zich kenmerkt door gebruik van vaste planten en siergrassen en het spelen met de seizoenen.

Doorbraak

Piet Oudolf brak in 1996 internationaal door met het ontwerp van het Dream Park in Enkëping, Zweden. Daarna volgden opdrachten in Groot-Brittannië, het mekka van de gecultiveerde tuin, waar hij met zijn stijl een revolutie ontketent en uitgroeit tot een beroemdheid.

In de Verenigde Staten verbreedde hij zijn werkveld, van tuinen en landgoederen naar stedelijke openbare ruimtes. Zo heeft hij in New York langs de Upper Promenade aan de rand van het stadspark The Battery de Gardens of Remembrance en de Battery Bosque ontworpen, een 6.000 vierkante meter groot gebied met platanen. In de Gardens of Remembrance komen slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Twin Towers jaarlijks bijeen om de ramp te herdenken.

Een bijzonder project is ook de beplanting van het Highline Park in New York (2009). Daar werd een verlaten en verwaarloosd stuk verhoogd spoor een zwevend park waar het lijkt alsof je midden in de stad in wilde natuur bent beland.

Andere ontwerpen             

Andere ontwerpen (mede) van de hand van Oudolf zijn o.a.:
– Nederland: o.a. de ingang van de botanische tuin van De Uithof in Utrecht, de Vlinderhof in Leidsche Rijn in Vleuten-De Meem (2014) en de tuinen rond      het museum Voorlinden (2016);
– Zweden: o.a. de havenpromenade in Seilvesborg (1996) en Trklgárdsfóreningens park in Göteborg (2007);
– Duitsland: het omzetten van een voormalig waterzuiveringsbassin in een tuin in het kader van RUHR 2010 in Bottrop Ebel (2011);
– Groot-Brittannië: een historisch landschapspark bij Stoke-on-Trent (2005) en Pottersfield, een klein park naast de Tower Bridge in Londen (2007);
– Canada: de ingang voor de botanische tuin in Toronto (2006);
– Verenigde Staten: Goldman Sachs nieuwe hoofdkwartier in New York (2009) en Lurie Garden in Millennium Park in Chicago (2001).

De opdrachten die Oudolf de laatste jaren aanneemt, hebben voornamelijk brede maatschappelijke betekenis, zodat zijn werk voor iedereen toegankelijk is. Zo richtte hij na ontvangst van de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs het ‘Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds’ op met als doel braakliggende terreinen in de stad om te vormen tot een groene omgeving en om sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt te genereren.

Boeken en prijzen

Piet Oudolf schreef tal van tuinboeken die in diverse landen zijn verschenen. Ook onderwees hij op universiteiten als het Amerikaanse Harvard en de TU Delft.

Oudolf ontving in de loop van zijn carrière veel prijzen, waaronder de Gold Veitch Memorial medal van de Royal Horticultural Society (UK, 2002), de Award voor Excellence in Design van de kunstcommissie van de stad New York (2004), de Award of distinction door de Association of Professional Landscape Designers (USA, 2010), de – Prins Bernard Cultuurfonds Prijs (2013) en de Rotterdam-Maaskantprijs (2014).

Laatste openstelling tuin

Na 35 jaar is een einde gekomen aan een tijdperk. Afgelopen zaterdag 27 oktober was de laatste dag dat de privétuin van Piet Oudolf in Hummelo voor publiek was geopend. Van heinde en verre kwamen bezoekers op deze dag om voor de laatste keer door de tuin te dwalen en te genieten.

Foto: Piet Oudolf met zijn vrouw Anja en in het midden burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst.